Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Gåvan kan explodera i Israels ansikte

Other: Ahmad Gharabli/AFP

I praktiskt avseende behöver inte Donald Trumps besked om att USA ”erkänner” Jerusalem som Israels huvudstad betyda så mycket. Men symboliskt är det en potentiellt explosiv åtgärd, som dessutom ytterligare förstärker USA:s internationella isolering.

Jerusalem är lika mycket kontrollerad av den israeliska staten i morgon som den var i går. Och det är från regeringskvarteren i Jerusalem som Israel styrs.

I den meningen har de talesmän för Vita huset som försvarar åtgärden med att den bara är ett erkännande av fakta på marken en poäng.

Men symboliskt och politiskt är skillnaden enorm: Tidigare har USA:s linje varit att Jerusalems status inte ska avgöras förrän Israel och Palestina har slutit fred. Nu tar USA öppen ställning för att staden enbart tillhör den ena parten, den judiska staten.

Läs mer: Trump: Jerusalem är Israels huvudstad

Trumps beslut om Jerusalem innebär en råsop mot den muslimska världen och ett i stort sett enigt världssamfund, som i en rad FN-resolutioner aldrig har erkänt Israels annektering av staden. Även USA har fram till nu officiellt betraktat östra Jerusalem, som Israel erövrade 1967, som ockuperad. 

Det är också ytterligare ett exempel på hur föraktfullt Trump betraktar andra länders intressen och allt internationellt samarbete.

Man kan också kalla det för ett självskadebeteende från Vita huset; USA fjärmar sig allt mer från andra internationella aktörer. Världens enda militära supermakt förlorar i rask takt i politisk relevans. 

Läs mer: Flera länder vill följa Trumps exempel

Allt det sker i enlighet med Trumps slagord ”America first”, som i verkligheten snarare är ”America alone”. Det är inget som Trump tycks beklaga. Diplomati är inte mycket värt för USA:s 45:e president. 

Det första Trump gjorde efter tillträdet i januari 2017 var att dra ut USA från frihandelsavtalet Trans-Pacific Partnership (TPP), och lämnade därmed fältet fritt för Kina i Stillahavsregionen. 

Det andra han gjorde var att införa ett inreseförbud till USA för invånare i ett antal muslimska länder. 

Det tredje var att överge Parisavtalet om klimatet, och han var också en hårsmån från att säga upp det banbrytande kärnenergiavtalet med Iran.

Medan Trump har vänt ryggen åt USA:s traditionella demokratiska bundsförvanter, främst i Europa, har han samtidigt med stor värme och iver omfamnat världens mest blodbesudlade diktatorer och auktoritära ledare – som Egyptens ledare al-Sissi, Filippinernas president Duterte, Saudiarabiens kung Salman och Rysslands president Putin. 

Och nu trampar Trump in i Israel-Palestina-konfliktens mest inflammerade fråga och ”skänker” hela Jerusalem till Netanyahu, hans bäste vän i Mellanöstern. 

Det är en present som kan explodera i ansiktet på Netanyahu när den packas upp - i form av ett nytt palestinskt uppror.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.