Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 14:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/michael-winiarski-for-forsta-gangen-pa-lange-samlar-sig-den-liberala-oppositionen-i-polen/

Världen

Michael Winiarski: För första gången på länge samlar sig den liberala oppositionen i Polen

Oppositionens presidentkandidat Rafał Trzaskowski på valmöte i Krakow.
Oppositionens presidentkandidat Rafał Trzaskowski på valmöte i Krakow. Foto: Filip Radwanski/SOPA Images

Andrzej Duda leder ännu klart inför presidentvalet i Polen, men hans svåraste rival Rafał Trzaskowski nafsar honom i bakhasorna. De har ökat oron i det styrande högerpartiet Lag och rättvisa, PIS, till den grad att man tar till det homofoba kortet mot Trzaskowski för att skrämma väljarna.

Det är inte första gången som PIS försöker använda fördomar mot sexuella minoriteter som ett politiskt slagträ. Denna gång anklagar Polens starke man, regeringspartiets ledare Jarosław Kaczyński, den liberala Medborgarkoalitionens kandidat Trzaskowski för att vara en ”fanatisk anhängare av hbtq-ideologin”.

Någon förklaring till vad denna ”ideologi” skulle bestå av har PIS aldrig levererat. Det högerpopulistiska partiet och propagandakanalen TVP nöjer sig med att ständigt hylla katolska familjevärderingar, svartmåla homosexuella, förbjuda samkönade äktenskap och förhindra sexualundervisning i skolorna.

Detta uppskruvade tonläge tolkas av många som ett uttryck för att Kaczyński har blivit allt mer desperat när det återstår drygt två veckor till presidentvalets första omgång.

Bild 1 av 2 Valaffisch för presidentkandidaten Andrzej Duda som är nominerad av regeringspartiet Lag och Rättvisa, PIS.
Foto: Czarek Sokolowski/AP
Bild 2 av 2 Valaffisch för presidentkandidaten Andrzej Duda som är nominerad av regeringspartiet Lag och Rättvisa, PIS.
Foto: Czarek Sokolowski/AP

Om ingen av kandidaterna får över 50 procent av rösterna den 28 juni blir det en andra, avgörande valomgång den 12 juli, troligen mellan Duda och Trzaskowski.

Men egentligen borde PIS-chefen inte vara särskilt nervös. Andrzej Duda, nominerad av Kaczyńskis parti, leder komfortabelt opinionsmätningarna: Duda har drygt 40 procent mot Trzaskowskis cirka 25-28 procent i första valomgången. I den andra valomgången, när de två ställs mot varandra, ser det däremot jämnare ut. 

Det regerande PIS har full kontroll över public service-tv, som ständigt smutskastar Trzaskowski och hyllar Duda. Partiet kontrollerar även domstolarna, valkommissionen och den övriga statsapparaten. En annan fördel för Duda är att han har haft månader på sig att bedriva valkampanj, medan Trzaskowski, Warszawas nuvarande borgmästare, nominerades som kandidat för bara en dryg vecka sedan.

I veckan sände Kaczyński ett brev till partimedlemmarna i PIS, där han går till hårt angrepp mot Trzaskowski: ”Vi befinner oss i ett akutläge, vilket kräver full mobilisering av alla medlemmar om vi ska förhindra att Trzaskowski väljs till president”. 

Oppositionens kandidat Rafał Trzaskowski på valmöte i Warszawa.
Oppositionens kandidat Rafał Trzaskowski på valmöte i Warszawa. Foto: Czarek Sokolowski/AP

Följderna av en valseger för Trzaskowski, varnade PIS-ordföranden, kan leda till en förödande politisk, moralisk och social kris, eftersom han tillhör ”extremvänstern”.

Några dagar tidigare hade Kaczyński under en parlamentsdebatt kallat oppositionen för ”ett tölpaktigt slödder”. 

Kaczyńskis grova ordval beror på att presidentposten är helt avgörande för hans fortsatta makt. Den polske presidenten har vetorätt, och Trzaskowski skulle säkerligen stoppa den fortsatta nedmonteringen av de demokratiska institutionerna. Detta till skillnad från Duda, som signerar alla lagar som alstras i Kaczynskis partikansli. 

Kaczyńskis brev publicerades samma dag som Trzaskowski lämnade in 1,6 miljoner signaturer till stöd för sin kandidatur - ett överraskande stort antal eftersom insamlingen gjorts på endast sju dagar.

Den liberala oppositionen i Polen har sedan 2015 drabbats av en serie valförluster. Nu ser det ut som om den demokratiska oppositionen för första gången på länge samlar sig och fokuserar.

Det hade räckt med över 100.000 namnunderskrifter för att få kandidera i presidentvalet, men Trzaskowskis kampanj lyckades mobilisera långt fler än så.

Den liberala oppositionen i Polen har sedan 2015 drabbats av en serie valförluster. Nu ser det ut som om den demokratiska oppositionen för första gången på länge samlar sig och fokuserar. 

Det kan bero på att allt fler ser valet som avgörande för Polens demokratiska framtid. Att det som PIS och Kaczynski anklagas för att sträva efter - att föra Polen mot en katolsk diktatur, långt ifrån EU:s värderingar - faktiskt riskerar att inträffa.

Hur långt denna insikt kommer att räcka i presidentvalet är däremot osäkert.  

Ämnen i artikeln

Andrzej Duda
Polen
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt