Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Frågan är vad Putin är ute efter

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

ANALYS. Fortfarande vet ingen vad som egentligen hände på Krim i förra veckan, då Ukraina enligt Kreml ska ha skickat in ”sabotörer” och ”terrorister” till den annekterade halvön. Inga bevis för detta har presenterats. Frågan är närmast: varför väljer Putin att skruva upp spänningen just nu?

Att den ryska statsledningen på senare år har satsat hårt på propaganda och desinformation, särskilt i samband med konflikten i Ukraina, är ingen hemlighet. Ofta med viss framgång. Men denna gång läcker påståenden om ett ukrainskt intrång som ett såll.

Läs mer: Ryssland trappar upp på Krimhalvön

Ett exempel är när rysk statstelevision har visat bilder som sägs föreställa hur den ryska säkerhetstjänsten FSB hittar ett vapenlager för ukrainska sabotörer. Bilderna ska vara tagna den 8 augusti. Problemet: en fullmåne syns på bilderna. Men den senaste fullmånen inträffade den 21 juli.

Att lögner som denna avslöjas gång på gång låtsas Kreml inte om. Det är samma beteende som då ryska medier i vitras piskade upp en storm kring ett påstått sexuellt övergrepp av ”män med sydländskt utseende” på 13-åriga ”ryska” Lisa i Berlin. Händelsen visade sig snabbt vara ett påhitt, men det dämpade inte propagandautfallen mot Tyskland.

I fallet med den påstådda ukrainska attacken har inga trovärdiga instanser – som den europeiska säkerhetsorganisationen Osse, ögonvittnen på marken eller oberoende medier – sett några spår av en väpnad konfrontation eller skottlossning på norra Krim.

 

Tills vidare verkar det finnas fog för den ukrainske presidenten Petro Porosjenko karaktäristik om Moskvas anklagelser.

 

En dag kanske sanningen kommer fram. Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov lovade på tisdagen att Ryssland är redo att lägga fram bevis för den ukrainska militära underrättelsetjänstens ”terroristattacker” i Krim.

Men tills vidare verkar det finnas fog för den ukrainske presidenten Petro Porosjenko karaktäristik om Moskvas anklagelser: cyniska fantasier som tjänar som en förevändning för nya militära hot mot Ukraina.

Det finns olika teorier om vad Moskva har för syfte med sina upptrappade hot mot Ukraina.

En möjlighet är att de verbala attackerna, tillsammans med den kommande stora militärövningen ”Kavkaz”, ska fungera som en rökridå för en ny militär offensiv mot Ukraina. Allt enligt mönstret augusti 2014, då reguljära ryska styrkor gick in i Donetskregionen för att stoppa ukrainska framsteg. Lavrov har varnat för att Ryssland kommer att ta till ”åtgärder” för att förhindra den ukrainska militären från att angripa Krimhalvön.

En kanske troligare orsak till spänningshöjningen är att Putin vill skaffa sig en starkare förhandlingsposition inför fortsatta internationella överläggningar om Ukrainas framtid. Och att inför omvärlden inpränta att Krim är ryskt – för alltid.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.