Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

IS och Trump jublar i kapp över massmordet

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Mary Altaffer

Ett terrordåd som det i Orlando ger sannolikt skjuts åt den republikanske presidentkandidaten Donald Trump i hans valkampanj. Det stämmer väl med hans agitation, att muslimer är det stora hotet mot USA, skriver DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski.

Det är en märklig allians som vi nu ser konturerna av: Islamiska staten och Donald Trump jublar i kapp över massmordet på en gayklubb i Florida. Men egentligen är det inte så förvånande, eftersom båda lever på splittring och hat. Trump kunde inte avhålla sig från att göra vågen: ”Jag uppskattar gratulationerna för att ha haft rätt om radikal islamisk terrorism”, twittrade han.

När en stor tragedi drabbar ett land brukar politiska ledare mana till nationell enighet tvärs över partigränserna, men Trump agerar precis tvärtom. Det dröjde inte många minuter innan han försökte dra politisk nytta av massakern. Han chansar på att skräck och kaos efter ett terrordåd av denna storlek kan vara hans bästa chans att vinna valet i november.

”Jag sade att detta kommer att hända – och att det bara kommer att bli värre”, var en av Trumps första kommentarer efter massakern på gayklubben i Orlando. Han tillade att president Barack Obama och hans demokratiska motståndare i presidentvalet måste avgå om de inte kan uttala orden ”radikal islamist”. Clinton har – liksom Obama - för sin del betonat att terrordådet kräver ökad vaksamhet mot utländska och inhemska hot och att det också behövs ökad vapenkontroll – ett ord som Trump knappast tar i sin mun.

I sin vanliga stil upprepade han kravet på att stoppa muslimer från att invandra till USA. Han gav också en känga till demokraternas troliga kandidat Hillary Clinton och påstod att hon vill öka invandringen från Mellanöstern ”dramatiskt”. Trump hävdade också att han varnat för att terrordåd av denna typ:

Att mördaren var muslim har alltså stor politisk betydelse, men hans motiv är inte helt klarlagda. Vad man vet är att han i ett nödsamtal kort före attacken förklarade att han stödde Islamiska staten och att IS själva meddelade att terrorgruppen låg bakom dådet. Av flera uppgifter att döma var Omar Mateen en psykiskt instabil person, och han kan mycket väl ha handlat mer utifrån personligt hat än styrd av islamistisk ideologi. Men det betyder inte så mycket; det avgörande är att allmänhetens får en bild av att ytterligare en muslimsk extremist har angripit Amerika. Inte heller för IS spelar det någon roll vad Omar Mateen styrdes av; organisationen kan ändå se det som en framgång att någon som svär sin trohet mot IS begår massmord i USA. Så var fallet i San Bernardino-massakern i december 2015, då mördarna förklarade sin trohet mot IS på Facebook.

Till skillnad från tidigare masskjutningar har det denna gång varit jämförelsevis tyst om vapenkontroll. Man kunde tycka att det vore dags för en seriös debatt om problemet med den stora mängden lättillgängliga skjutvapen i USA.

Mönstret är att opinionen för ökad vapenkontroll brukar stärkas efter varje nytt massmord. Men sedan återgår allt till det vanliga. Därför lär inte heller denna gång någonting hända.

Det finns 300 miljoner handeldvapen i USA, vilket bland annat beror på att det är lättare att skaffa ett halvautomatiskt gevär av typ AR-15 än att få ett mobilabonnemang eller ett körkort.

Den ordningen törs ingen ledande politiker i USA utmana på allvar, särskilt inte ett valår. Den mäktiga vapenlobbyn National Rifle Association (NRA) skrämmer eventuella tvivlare till tystnad.

Efter den stora skolmassakern i Sandy Hook i december 2012, då en ung man kallblodigt mördade 27 småskolebarn, gjorde president Obama ett försök. Men vartenda ett av hans blygsamma förslag till förbud mot ”assault guns” (av just typen AR-15) och bakgrundskontroller för att försvåra för kriminella och djupt psykiskt störda att skaffa sig skjutvapen blockerades i den republikanskt kontrollerade kongressen. NRA har en enkel lösning: beväpna personalen på skolor och nattklubbar. Alltså ännu fler vapen.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.