Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 12:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/michael-winiarski-manga-varnar-for-att-pis-ledaren-gor-polen-till-bananrepublik/

Världen

Michael Winiarski: Många varnar för att PIS-ledaren gör Polen till bananrepublik

PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski.
PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski. Foto: Czarek Sokolowski/AP

Den politiska thrillern i Polen går in på slutspurten. Blir det presidentval eller inte på söndag? Det är ännu oklart när det återstår fyra dygn till den utsatta valdagen. Parlamentets överhus, senaten, sade på tisdagskvällen nej till poströstningen, men på torsdag avgör sejmen, underhuset, hur det blir.

Fler än 50 länder i världen har skjutit upp lokala eller nationella val på grund av coronaviruset.

Polen sticker ut som ett av ett fåtal länder som går till val trots den pågående pandemin. 

Skälet till att det regerade nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa (PIS) till varje pris vill driva igenom valet – med enbart poströstning – är maktpolitiskt. Den sittande presidenten Andzrej Duda, som är PIS kandidat, ligger just nu bra till i opinionsmätningarna. Hur hans aktier står senare, om valet skulle skjutas upp och väljarna har drabbats av den försämrade ekonomin, är mer osäkert.

Så PIS vågar inte ta en chans – en förlust för Duda skulle hota partiets strävan att ta total kontroll över alla grenar av statsapparaten. 

En valaffisch föreställande president Andrzej Duda.
En valaffisch föreställande president Andrzej Duda. Foto: AFP

Det polska ”coronavalet” får långtgående politiska följder om det blir av nu; inte minst för förtroendet för den polska demokratin. 

Hur kommer det polska folket, och omvärlden, bedöma ett val utan föregående valkampanj, utan debatter mellan kandidaterna och med ytterst begränsat tillträde till public service-medier för oppositionen?

Den polske medborgarrättsombudsmannen Adam Bodnar har i ett kritiskt brev förklarat att det saknas pluralism, opartiskhet och oberoende i statstelevisionen TVP och att Andrzej Duda där ostört får bedriva sin valkampanj.

Såväl Högsta domstolen som en grupp bestående av 425 av Polens ledande professorer i juridik har slagit fast att poströstningen den 10 maj är oförenlig med landets författning.

Som om inte det räckte är det inte den statliga valkommissionen som organiserar valet, utan postverket. Därmed bortfaller den sedvanliga demokratiska kontrollen av röstförfarandet. Valhemligheten kommer inte heller att kunna upprätthållas på ett trovärdigt sätt. 

Kritiker påpekar också att regeringen rör sig på minst sagt svajig, eller närmast obefintlig, legal grund när den förbereder röstningen. Det finns ingen existerande lag i kraft som reglerar röstningen, enbart ett lagförslag som PIS pressade igenom i en första omröstning den 6 april. Om PIS-regeringen skulle lyckas få sejmen att säga ja till poströstningslagen återstår då högst tre dagar kvar till den 10 maj. Ändå har regeringen beordrat tryckning av röstsedlar och begärt in röstlängder

Men det finns inte bara demokratiska problem med att genomföra poströstningen den 10 maj. Även rent praktiskt är det närmast ogenomförbart. Att allt röstmaterial, som fortfarande är under tryckning, ska hinna bli utskickat till 30 miljoner röstberättigade polacker på bara några dygn ter sig orealistiskt.

En tragikomisk, men ytterst oroande, faktor är att en del röstmaterial redan har sänts ut, och att det i flera fall tycks vara förfalskat – och försett med telefonnummer till det styrande partiet PIS. 

Många har varnat för att PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski, landets starke man, är på god väg att förvandla Polen till en bananrepublik. Det kaotiska och amatörmässiga valförfarandet ger dessa kritiker vatten på sin kvarn. 

Någon har räknat ut hur svårt svårt det är att administrera denna poströstning: Den polska Posten har omkring 30.000 brevbärare och postbud anställda. Det betyder att varje brevbärare ska dela ut röstkuvert och valsedlar till minst 1.000 väljare. 

Efter att senaten har fällt lagen ska underhuset rösta på torsdag eller senast fredag. Där är utgången oklar, eftersom ett antal ledamöter i den styrande högerkoalitionen väntas rösta emot.

Läs mer:

Bröderna Kaczynski är Polens mäktigaste män – en lever, en är död