Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Merkel till attack mot Trump

Other: Markus Schreiber/AP

DAVOS. Tysklands förbundskansler Angela Merkel gick på onsdagen till hårt angrepp mot Donald Trump för det hon betecknade som USA-presidentens isolationism. Frankrikes president Emmanuel Macron gav henne visst eldunderstöd, om än i en aning mildare ordalag.

Som plattform för sin attack valde Merkel Världsekonomisk forum (WEF) i Davos, där stora delar av den globala affärsmanna- och politikereliten samlas denna vecka. Hennes tal formade sig till en hård vidräkning med Trump, som själv anländer till Davos på torsdag kväll och framträder i ett slutanförande på fredag.

Det var in i det sista var osäkert om Angela Merkel skulle komma till Davos, på grund av de pågående regeringsförhandlingarna hemma i Tyskland. 

Men väl på plats i Davos sköt hon skarpt mot Trumps nationalistiska ”America First”-linje: 

– Protektionism och isolationism är inte det rätta svaret på de ekonomiska utmaningar som världen står inför. Vi måste söka multilaterala svar på internationella problem.

Merkels ord kom dagen efter att Vita huset meddelade att USA inför höga tullar mot solpaneler och tvättmaskiner tillverkade i Kina och andra asiatiska länder.

 Åtgärderna är klockrena exempel på den protektionism som Trump står för, som riskerar att leda till ett handelskrig.

 Merkel varnade också för "högerpopulismens gift” som får nationer att vända sig inåt när de borde öppna upp sig för fri handel och samarbete. Hon medgav att polariseringen ökar även i hennes land, och att det är nödvändigt att de som känner sig lämnade utanför inkluderas i samhället.

– Europa kan inte längre förlita sig på USA, som nu koncentrerar sig på sig självt och sin egen säkerhet. Därför måste EU ta sitt öde i egna händer, genom en egen, gemensam utrikes- och säkerhetspolitik, sade Merkel.

Årets möte i Davos är det förmodligen mest politiskt laddade på många år. Det var upplagt för en konfrontation mellan två världsåskådningar: på ena sidan står USA:s president Donald Trump med sin nationalism och protektionism, och på andra sidan Europa, som förespråkar frihandel och öppna gränser. 

Årets Davos handlar till en del om är hur denna klyfta mellan USA och Europa ska kunna överbryggas. Nästan alla tungviktare är där: ”Europas drottning” Angela Merkel, Trump kommer på torsdagen, liksom den brittiska premiärministern Theresa May. De som saknas är Kinas och Rysslands ledare. 

 Några timmar efter Merkel var det Emmanuel Macrons tur att sälla sig till de europeiska politikernas kritik mot Trump. Han gick till försvar för "den liberala världsordningen", men medgav samtidigt att globaliseringen befinner sig i kris, därför att dess vinster fördelas orättvist och många har halkat efter.

– De utmaningar som vi står inför försöker en del lösa med stängda gränser och underminera den multilateralism som IMF och FN representerar. Men vad händer om alla länder går sina egna vägar? 

I ett annat nålstick mot Trump sade Macron att den ”gröna omställningen” Frankrike genomför innebär att landets alla koleldade kraftverk stängs till 2021 – en skarp kontrast mot Trump som säger att han ”älskar” kol.

Vad Trump kommer att säga på fredag är föremål för en gissningstävlan, men det är troligt att han kommer att driva en hård linje när det gäller handelsfrågor. De tariffer som infördes i tisdags mot lågpriskonkurrens blir inte de sista, har Vita huset låtit förstå.  Problemet är att de enligt många ekonomer kanske inte alls ”räddar amerikanska jobb”, utan resultatet brukar bli det rakt motsatta. 

Symboliskt nog kom Trumps besked några timmar innan den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau berättade att 11 länder, Kanada, Mexiko, Japan med flera länder kring Stilla havet – men inte USA - har enats om ett nytt Trans-Pacific Partnership-avtal om frihandel. För ett år sedan drog Trump bort USA från ett liknande avtal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.