Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/michael-winiarski-motivet-ar-uppenbarligen-invandringsfientlighet/

Världen

Michael Winiarski: Motivet är uppenbarligen invandringsfientlighet

00:57. Många personer har dödats efter skottlossningar vid två moskéer i Nya Zeeland – detta har hänt.

Minst 49 människor dödades vid väpnade attacker mot två moskéer under fredagsbönen i staden Christchurch i Nya Zeeland. DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski svarar på tre frågor om terrordådet.

Rätta artikel

Vad vet vi om attacken?

– Än så länge kan man slå fast att det var det värsta terrordådet i Nya Zeelands historia. Enligt landets premiärminister Jacinda Ardern var det en välplanerad terroristattack, och hon sade att detta var ”en av Nya Zeelands mörkaste dagar”. Fyra personer är gripna, av vilka en är en vit 28-årig rasist och högerextremist från Australien. Motivet är uppenbarligen invandringsfientlighet och rasistiskt hat mot muslimer, vilket framgår av ett 78-sidigt ”manifest” som den misstänkte gärningsmannen lämnade. Där nämns bland annat att han vill hämnas det islamistisk inspirerade terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017.

Dådet har redan jämförts med terrordåden i Oslo och Utøya i Norge i juli 2011, då högerextremisten Anders Behring Breivik mördade 77 människor, de flesta ungdomar på ett sommarläger. 

– Det finns tydliga likheter, som att den 28-årige australiern använde ett automatvapen och försökte skjuta ihjäl så många som möjligt. Liksom Breivik hade han sammanställt ett mångordigt ”manifest”. Där hänvisar han uttryckligen till Breivik som en inspiratör. Han kallar sig där för ”etno-nationalist” och i likhet med andra vit makt-aktivister varnar han för ”massmigration” och för att de höga födelsetalen bland ”muslimer” är högre än bland ”vita”. I det bitvis förvirrade manifestet kallar han sig också för ”eco-fascist” som samtidigt ser Folkrepubliken Kina som en förebild.

– Men det finns också skillnader mot Utøya; om Breivik var en ensamvarg finns det saker som tyder på att dådet i Christchurch var en samordnad attack med flera personer inblandade. Men det är ännu inte fastställt av polisen.

Är den högerextrema vit-makt-terrorismen något som vi kan vänta oss mer av framöver?

– I själva verket är den redan här i stor skala. Enligt en rapport från amerikanska människorättsorganisationen Anti-Defamation League (ADL) var två tredjedelar av alla terrordåd med dödlig utgång i USA under 2018 kopplade till högerextremism. Minst 50 människor dödades av högerextremistiska terrorister, vilket var en ökning med 35 procent mot det föregående året. I den kategorin inräknas personer som drivs av vit makt-idéer, islamofobi, antisemitism och kvinnohat. En betydligt mindre andel, omkring 23 procent, var kopplade till islamistisk extremism. Enligt ADL finns det flera förklaringar; en är att den digitala världen har sänkt tröskeln för att människor dras in i extrema rörelser, en annan är att Donald Trumps presidentskap – där han inte entydigt har fördömt vit makt-rörelser (som i samband med de rasistiska kravallerna i Charlottesville 2017) – har stärkt högeraktivisternas moral.

Läs mer: Stockholmsdådet kan ha varit en utlösande faktor

Läs mer: Vittnen: Folk sköts medan de fortfarande bad