Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 17:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/michael-winiarski-regeringen-i-bagdad-osaker-pa-hur-den-ska-hantera-oroligheterna/

Världen

Michael Winiarski: Regeringen i Bagdad osäker på hur den ska hantera oroligheterna

Bild 1 av 2
Foto: Ahmad-al-Rubaye/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Ahmad-al-Rubaye/AFP

Bagdad och andra städer i Irak har under tre dygn skakats av gatukravaller och våldsamma ingripanden från landet säkerhetsstyrkor. Protesterna gäller denna gång inte bara vanstyre och korruption, utan riktar sig till stor del mot grannlandet Irans inblandning i Iraks politiska angelägenheter.

Folkliga protester, även våldsamma, är ingen sällsynthet i Irak, men oroligheterna som sedan i tisdags har svept över huvudstaden och flera stora städer i södra Irak är allvarligare än på länge. 

Demonstrationerna var inledningsvis fredliga, men har slagits ner brutalt av polis och antiterrorstyrkor, som satte in vattenkanoner och tårgas, men också sköt skarpt mot demonstranterna.

Läs mer: Demonstranter trotsar irakiskt utegångsförbud 

Dussintals människor befaras ha dödats och hundratals har skadats, däribland många poliser. Från flera platser har det rapporterats att demonstranterna försökte storma myndighetsbyggnader. 

I staden Nasiriya förekom skottlossning mellan polis och demonstranter, och utegångsförbud infördes där, liksom i städerna Amara och Hilla.

På torsdagen förbjöd myndigheterna all fordonstrafik i Bagdad, meddelade premiärministern Adel Abdul Mahdi. Internet ligger till stora delar nere, sannolikt för att hindra protesterna från att få ökad spridning med hjälp av sociala medier.

Foto: Hussein Faleh/AFP

Vad ligger då bakom de pågående oroligheterna? Enligt de flesta bedömare är protesterna – som bland annat har har brutit ut i Sadr City i Bagdad och shiiternas heliga stad Karbala – i huvudsak spontana, och demonstranterna är mestadels unga. De drivs inte av en viss religiös riktning. Kraven gäller reformer och nya jobb – arbetslösheten är över 20 procent – och att det tas krafttag mot korruptionen.

Men denna gång har protesterna några nya inslag. Ett är att den irakiska statsledningen är splittrad; medan premiärminister Abdul Mahdi, en shiamuslim, har fördömt protesterna har de fått stöd av president Barham Salih, som är kurd. Även parlamentets talman, sunnimuslimen Mohammed al-Halbousi har uppmanat säkerhetsstyrkorna att visa återhållsamhet.

Mest anmärkningsvärt är att ett element i protesterna är ilska mot Irans ökade inblandning i Iraks inrikespolitik. Och att ledande shiitiska präster och politiker som Muqtada al-Sadr stödjer demonstranternas krav.

al-Sadr, som står i spetsen för en mäktig shiamilis i Irak, stödde Abdul Mahdis regeringsbildning 2018, men har nu blivit en del av en oppositionell allians.

Under demonstrationerna har slagord riktats mot Iran för påstådd inblandning i irakiska angelägenheter. En utlösande faktor var att premiärministern i förra veckan avskedade Abdul-Wahab al-Saadi, befälhavare för Iraks antiterrorstyrka. Många såg Irans hand i detta, eftersom al-Saadi betraktades som självständig i förhållande till iranska rådgivare i Iraks armé och PMU, en paraplyorganisation för några dussin shiitiska milisgrupper.

En annan händelse var att Irans ambassadör i Bagdad i förra veckan sade att Iran skulle attackera USA-mål i Irak om amerikanerna hotade Iran. Det fick enligt nyhetssajten Al-Monitor till följd att sonen till Ayatollah Ali al-Sistani, en av Iraks högsta shiamuslimska ledare, varnade Qassem Soleimani, befälhavare för elitstyrkan Quds i Iran, för att Irans beteende kan utlösa revolter på Iraks gator.

Regeringen i Bagdad tycks osäker på hur den ska hantera oroligheterna. Statsmakten i det krigshärjade Irak är skör, och landet ligger öppet inblandning av starkare makter som Iran, USA och Turkiet. Och att snabbt få ekonomin på fötter anses orealistiskt, trots att Irak har världens fjärde största oljetillgångar.