Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 02:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/migranter-raddades-ur-overfylld-bat-utanfor-frankrikes-kust/

Världen

Migranter räddades ur överfylld båt utanför Frankrikes kust

Foto: Google maps

En grupp migranter i sjönöd på en överfylld fritidsbåt på Engelska kanalen räddades av ett fiskefartyg. Starkt nedkylda kunde de 19 nödställda natten till måndagen få vård i franska Dunkerque.

De var 19 personer – 16 män, en kvinna och två barn – och hade trängt ihop sig på en större fritidsbåt med plats för tio personer. De lämnade den franska orten Bray-Dunes för att försöka nå den brittiska kusten.

Sju kilometer ut i Nordsjön hamnade den överfyllda båten i sjönöd, och klockan 21 på söndagskvällen skickades ett SOS, skriver den franska tidningen La Voix du Nord.

Larmet vidarebefordrades till fartyg i närheten. Fiskebåten Hennie beordrades klockan 21.40 att bege sig till platsen och kom till undsättning.

Många av migranterna var kraftigt nedkylda. De fördes till Dunkerques hamn, dit de anlände strax efter midnatt och snabbt togs till sjukhus.

De 19 blir ett fall för den franska gränspolisen så snart de fått vård.

Enligt den brittiska tidningen Daily Mail är de flesta migranter som försöker ta sig till Storbritannien från Frankrike i små båtar iranier som söker asyl.

Antalet migranter som lyckats nå brittisk mark på det sättet uppges ha ökat sedan det blev klart att britterna ska lämna EU den 31 januari. Hittills i år rör det sig om 1.800 personer.

Av dessa har drygt 120 sänts tillbaka.

Den brittiska regeringens linje är att alla som anländer från kontinenten utan papper ska skickas tillbaka. 

Platsen där de nödställda migranterna hittades ligger just utanför Frankrikes nordspets, vilket inte är optimalt för den som vill ta sig över till Storbritannien snabbast möjligt.

Avståndet till den engelska kusten från Bray-Dunes är nästan 80 kilometer. Längre åt sydväst, nära Calais, är det mindre än hälften så stort.