Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Migranter tog sig in i Makedonien – hejdas av polis och militär

Även rullstolsburna personer fanns med i gruppen migranter som på måndagen lyckades ta sig in i Makedonien. Makedonsk polis uppgav att man ska försöka föra tillbaka migranterna till den grekiska sidan.
Även rullstolsburna personer fanns med i gruppen migranter som på måndagen lyckades ta sig in i Makedonien. Makedonsk polis uppgav att man ska försöka föra tillbaka migranterna till den grekiska sidan. Foto: Vadim Ghirda / AP

Hundratals migranter som på måndagen lämnade ett tältläger nära grekiska byn Idomeni, intill gränsen mellan Grekland och Makedonien, lyckades ta sig förbi det stängsel som ska stoppa passage in i landet. Makedonsk polis uppges ha gripit in för att stoppa migranterna och tvinga dem tillbaka till grekiska sidan.

En talesperson för makedonska polisen sade till nyhetsbyrån Reuters att ”polis och militär har stärkt säkerheten vid kritiska punkter utmed gränsen”.

Tidigare på måndagen rapporterade medarbetare vid nyhetsbyrån Reuters om en större grupp migranter som hade lämnat tältlägret, för att söka sig västerut utmed stängslet. Till slut fann de en öppen passage som ledde in i Makedonien.

Migranterna följde stigar utmed gränsen, bärande på sina få ägodelar i ryggsäckar och väskor. Många barn syntes i leden och somliga av dem drogs i barnvagnar. Även rullstolsburna personer fanns med, enligt Reuters.

Dramatiska scener utspelades när migranterna korsade en flod.

I lägret intill Idomeni uppehåller sig runt 12.000 personer, varav tusentals barn, under smutsiga och svåra förhållanden. Makedonien och andra länder längre norrut vill inte ha in migranterna, som pressar på från den grekiska sidan för att kunna fortsätta sin färd på den så kallade västra Balkan-rutten.

För många hägrar längre norrut slutmålet Tyskland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.