Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Migranters tältläger i Calais får rivas

01:10. Delar av flyktinglägret djungeln i Calais ska rivas. Beslutet har väckt oro och protester. Samtidigt har gränsen till Storbritannien täppts till.

Delar av den så kallade ”Djungeln” i Calais – där flera tusen migranter bor i skjul och tält i väntan på att ta sig över till England – kan rivas. Det beslutade en fransk domstol på torsdagen. Istället erbjuds migranterna att flytta in i uppvärmda containrar, men enligt hjälporganisationer finns det inte plats för alla.

Franska myndigheter har fått klartecken av en domstol att rasera skjul och tält i de södra delarna av migrantlägret i Calais, där flera tusen personer bor intill mynningen till tunneln till Storbritannien – i väntan på att kunna ta sig över.

Det är en domstol i Lille som beslutat att slumlägret, som i folkmun går under namnet ”Djungeln”, får rivas och migranterna flyttas, men utan tvångsåtgärder, skriver BBC.

”Det har aldrig varit fråga om att gå in med bulldozrar”, sade inrikesministern Bernard Cazeneuve, som insisterade i att vräkningen skulle bli en ”humanitär operation”.

Tillståndet gäller för att riva personliga bostäder, men inte samlingslokaler som bönehus, skolor och bibliotek.

Enligt de franska myndigheterna vidtar man åtgärden för att skapa bättre förhållanden för migranterna, och man kommer att försöka att övertala dem att flytta.

De boende i Djungeln får tre alternativ: att flytta in i iordningställda containrar, att söka boende på annat håll i Frankrike, eller att söka asyl i Frankrike.

Men enligt BBC säger många migranter att de inte vill lämna platsen, eftersom de hoppas att kunna ta sig över till Storbritannien för att jobba.

Myndigheterna och hjälporganisationer har också olika siffror på hur många som bor i Djungeln.

Enligt de officiella uppgifterna handlar det om 3.700 personer, medan hjälporganisationerna räkna in cirka 5.500.

I södra delen, som omfattas av rivningen menar myndigheterna att det handlar om 800-1000 personer, medan organisationerna hävdar att det rör sig om närmare 3.500.

Frågan är alltså om containrarna som ställts i ordning kommer att räcka. Enligt Newsweek har myndigheterna förberett containrar för 1.500 personer, och 750 av dem som vräks kan få plats i dessa.

Ett annat skäl till att migranterna inte vill bo i containrarna är att det kräver att man identifierar sig.

Rivningsbeslutet kritiseras bland andra av Rädda Barnen, som menar att det gör situationen än värre för migranterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.