Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 08:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/migrationsfragan-kan-falla-belgiska-regeringen/

Världen

Migrationsfrågan kan fälla belgiska regeringen

Belgiens premiärminister Charles Michel.
Belgiens premiärminister Charles Michel. Foto: Francisco Seco

BRYSSEL. Minst sju EU-länder hoppar av FN:s stora migrationsmöte i Marrakech nästa vecka. I Belgien har migrationsfrågan hotat att spräcka koalitionsregeringen.

Pia Gripenberg
Rätta artikel

Uppdatering 2018-12-06. Texten har tillfogats en rättelse.

Nästa vecka i Marrakech i Marocko hålls ett FN-möte om migration. Där ska ett frivilligt ramverk för migration antas som förhandlats fram av närmare 200 länder. Förhandlingarna pågick i 18 månader och slutfördes i somras. 

Syftet med ramverket är att skapa ordning och reda i globala migrationen och att stärka migranters rättigheter.

Redan i somras uttryckte Ungern sina tvivel om överenskommelsen. Under hösten har därefter Österrike, Polen, Tjeckien, Slovakien, Italien och senast Bulgarien förklarat att man hoppar av den.

Även i Nederländerna har debatten gått hög, men där röstade parlamentet på tisdagen med stor majoritet för att hålla fast vid migrationsramverket.

I Belgien håller frågan på att spräcka regeringen. Ett av koalitionspartierna, flamländska nationalistpartiet N-VA, är emot FN-uppgörelsen och hotar att lämna regeringen om liberala premiärministern Charles Michel åker till Marrakesh.

På onsdagen debatterades Marrakeshmötet i belgiska parlamentet. Eftersom oppositionspartier som de gröna och socialisterna har sagt att de stöder överenskommelsen lär premiärministern få klartecken från parlamentet.

Ramverket, som inte är juridiskt bindande, förhandlades fram efter migrationskrisen 2015. Då tog sig över en miljon människor in i EU olagligt, många på grund av kriget i Syrien. Till och med oktober i år hade 118.900 personer tagit sig in i EU illegalt, enligt gränsbevakningsbyrån Frontex. Det är lägsta nivån sedan 2013.

Rättelse: Det närmare 200 länder förhandlat fram är ett ramverk om migration, inte ett juridiskt avtal.