Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Mike Pompeo: Nordkorea ska släppa in inspektörer i sina kärnvapenanläggningar

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att Kim Jong-Un gått med på att inspektörer ska få komma in på de kärnvapenanläggningar som Nordkorea tidigare hävdat att de förstört, under deras möte på söndagen. 

Överenskommelsen är den första konkreta nyheten som kommit fram efter att Nordkoreas envåldshärskare Kim Jong-Un och Mike Pompeo i helgen träffades på det möte som tidigare ställts in av den amerikanske presidenten. 

Pompeo hade en resa planerad till Nordkorea i augusti i år, men på grund av att långt färre framsteg gjorts än vad som väntats, efter Donald Trumps och Kim Jong-Uns möte tidigare under året, ställdes resan in. 

Nordkorea gick under mötet med på att låta inspektörer komma in i Punggye-ri, enligt ett uttalande från Mike Pompeo, rapporterar New York Times

Punggye-ri är den underjordiska testanläggning för kärnvapen som landet tidigare sagt att de sprängt, en händelse som orsakade ett stort uppbåd av internationella journalister i maj i år. Det är enligt Nordkorea även den anläggning där de i september i år genomförde en lyckad detonation av en vätebomb

Inget uttalande har kommit från USA gällande att anläggningen enligt tidigare uttalanden från Nordkorea skulle vara förstörd. 

Donald Trumps administration har heller inte nämnt någonting om sitt tidigare krav på en inventering av alla Nordkoreas kärnvapen och anläggningar. En sådan inventering har USA kallat grunden för att avgöra om Nordkoreas påstådda öppenhet för en nedrustning av kärnvapen är ärlig, medan Nordkorea avfärdat kravet som ett amerikanskt försök att samla en lista av möjliga måltavlor för attacker. 

Den nordkoreanske diktatorn uttryckte på söndagen belåtenhet över det ”produktiva och fantastiska” samtalet med Mike Pompeo, enligt den statliga Nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA watch

Under sitt farväl till den amerikanske utrikesministern uttryckte Kim Jong-Un tilltro till att dialogen mellan USA och Nordkorea, ”som grundas i det djupa förtroendet mellan de två ländernas ledare” skulle fortsätta och leda fram till ett bra program för det andra mötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump, enligt KCNA watch. 

Ett sådant toppmöte bör hållas ”så snart som möjligt” enligt Kim Jong-Un.

Mike Pompeo har beskrivit sitt besök som ”en bra resa”, och även han har sagt att de under mötet diskuterade ett andra möte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un.

Var och när ett sådant möte skulle äga rum tillkännagavs inte. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.