Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Milismännen får penisattrapper och glidmedel

Foto: Rick Bowmer/AP

Gruppen som ockuperat ett område i amerikanska Oregon har bett om utrustning och proviant. Men i linje med det hån milismännen fått utstå har de fått helt andra donationer: sexleksaker och glidmedel.

”Det är sorgligt att det finns människor som spenderar sådana summor på detta hellre än saker som gör gott för världen”, skriver Jon Ritzheimer på Facebook. I inläggets tillhörande filmsnutt håller han upp en av flera penisattrapper och visar andra sexleksaker som han sedan demonstrativt sveper ner på golvet.

Han hör till den handfull beväpnade milismän som den 2 december ockuperade natureservatet Malheur National Wildlife Refuges huvudbyggnad. Medieuppgifter talar om att det nu rör sig om ett dussital, men milisgruppen som kallar sig Citizens for Constitutional Freedom hävdar att de är omkring 150 personer.

Av allt att döma hade planen brister. Bland annat har milisen bett om att få strumpor, tilltugg, energidryck och filtar skickade till sig. Men, jämte hånet på sociala medier, har människor alltså roat sig med att skicka helt andra saker till männen. På torsdagen ska någon ha köpt över 200 liter glidmedel åt dem. 

Den uppmärksammade ockupationen gjordes ursprungligen i protest mot att två ranchägare dömts för en mordbrand. De har suttit av straffen, men en federal appelationsdomare meddelade i oktober att påföljderna skulle ha varit fyra år längre. 

De myndighetsfientliga personernas intresse för rättsfallet har dock utvecklats till en ideologisk kamp mot såväl det politiska som det ekonomiska etablissemanget, och de säger sig vara beredda att både dö och döda för saken. Den mormonska milisen hävdar att allt sker enligt guds instruktioner

Under avsett komiska hashtaggar som #YallQaeda och #YeeHawd har en diskussion om vad terrorism är uppstått i USA. De som hävdar att Oregonmilisen i själva verket är terrorister definierar kortfattat begreppet som beväpnade människor som tar lagen i egna händer och hotar med att döda för att få som de vill.

Rättelse 2016-01-16 10:40
I en tidigare version stod det att ranchägarna var misstänkta för mordbrand, men de är dömda. Straffen ska avtjänas i ett fängelse i Kalifornien och de bägge männen infann sig där den 4 januari så som de ombetts att göra. De dömda vill inte ha milisgruppens hjälp.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.