Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Militärchef: Inga ändringar för transpersoner

General Joe Dunford.
General Joe Dunford. Foto: Rex Features

Det kommer inte att bli några ändringar i militärens regelverk vad gäller transpersoner efter president Trumps uttalande på Twitter. Åtminstone inte än. Det säger USA:s högste militärchef general Joe Dunford till landets befälhavare, skriver Politico.

I ett skriftligt uttalande på torsdagen säger han att militären kommer att fortsätta att ”behandla all sin personal med respekt”.

– Jag vet att det finns frågor om gårdagens besked från presidenten om regelverket kring transpersoner. Det kommer inte att bli några ändringar av nuvarande regelverk tills presidentens beslut har tagits emot av försvarsministern och denne har utfärdat en implementeringsplan, säger Joe Dunford i uttalandet, som Politico tagit del av.

På onsdagen skrev Donald Trump på Twitter att transpersoner inte kommer att få ”tjänstgöra inom militären på någon befattning”. Han hänvisade till att det skulle innebära ”enorma kostnader” och ”slitningar” inom kåren och rubba dess segerfokus.

Enligt ett regelverk som antogs under den förra regeringen ska transpersoner välkomnas inom militären och erbjudas medicinsk vård för könskorrigering. Enligt uppskattningar av ideella organisationer finns mellan 2.500 och 7.000 transpersoner bland USA:s 1,3 miljoner aktiva. Kostnaden för vård relaterad till könskorrigering skulle bli försvinnande liten i sammanhanget.

Presidentens uttalande ledde till oro för vad som nu händer med de transpersoner som i dag tjänstgör inom militären – men alla frågor till försvarsdepartementet hänvisades vidare till Vita huset.

Uttalandet kritiseras kraftigt av lagstiftare inom både Republikanerna och Demokraterna. Människorättsgrupper fördömder det och hotar att dra ett sådant lagförslag inför rätta, enligt ABC News.

Analys av Martin Gelin: Reträtt till den diskriminerande politik som präglat USA:s militär

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.