Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Militären kallas in för att hejda zikaviruset

En soldat och en tjänsteman från São Paulos hälsomyndighet gör hembesök för att stoppa Aedes aegypti-myggan.
En soldat och en tjänsteman från São Paulos hälsomyndighet gör hembesök för att stoppa Aedes aegypti-myggan.

Utbrottet av myggepidemin zika i Brasilien skapar oro inför olympiska spelen i Rio de Janeiro i sommar. Hälsomyndigheter i  Europa och USA uppmanar redan nu gravida kvinnor att undvika resor till Brasilien.

Myggviruset zika kommer från Uganda och misstänks ha spridits till Brasilien under VM i fotboll 2014. Myggfebern är mycket fruktad av gravida kvinnor eftersom viruset misstänks orsaka den neurologiska fosterskadan microcefali som gör att hjärnan slutar att växa på fostret. Det kan leda till att barnet blir synskadat, förlamat eller förståndshandikappat. Sedan utbrottet förra året har 3 893 barn fötts med microcefali i Brasilien och fallen ökar explosionsartat.

Värst drabbad är delstaten Pernambuco i nordöstra Brasilien där 1 306 fall påträffats sedan förra året. I Rio har endast 99 fall konstaterats, men eftersom många väntas resa till den årliga karnevalen, som börjar om tio dagar, finns det en risk att antalet fall kan öka drastiskt. Läkare i Brasilien uppmanar nu kvinnor att undvika att bli gravida.

– Om det är så att viruset fortfarande är kvar till i augusti då olympiska spelen börjar så uppmanar jag gravida kvinnor att överväga att inte resa hit, säger infektionsläkaren Jessé Reis Alves vid Emílio Ribas-sjukhuset i São Paulo.

Han är medveten om att hans råd kan skapa panik bland de gravida kvinnor som redan är i Rio, och Jessé Reis Alves efterlyser en strategi för att få död på myggan.

Läs mer: Gravida varnas för att att resa till Central- och Sydamerika.

– När vi pratar om ett arrangemang så stort som olympiaden gäller det att hitta en strategi för att stoppa spridningen, säger han.

Även Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar, ECDC, och den amerikanska motsvarigheten, CDC, varnar gravida kvinnor för att resa till Brasilien just nu. Brasilianska myndigheter har kallat in militären för att hjälpa till att sanera de platser där myggan förökar sig.

Arbetet försvåras av att det är sommar i  Brasilien nu med höga temperaturer och mycket regn, vilket gör att Aedes aegypti-myggan stortrivs. Myggan sprider också denguefeber som förra året dödade 863 personer i Brasilien. Det bästa sättet att utplåna myggan är att få bort stillastående vatten där febermyggans larver kläcks.

Den olympiska kommittén i Rio gör allt vad den kan för att förhindra att det utbryter panik inför de olympiska spelen och menar att väderförhållandena är gynnsamma i augusti. Det är den kallaste och torraste månaden på hela året i Rio, vilket gör att en smittspridning kan begränsas. Förra året var augusti den månad med den lägsta förekomsten av denguefall i hela landet, skriver den lokala olympiska kommittén.

Den brittiska olympiska kommittén uppmanar ändå sina idrottare att använda myggmedel för att undvika att bli myggbitna under tävlingarna. Zikaviruset har nu spridits vidare till ett dussintal länder i  Latinamerika, där El Salvador drabbats värst. Myndigheterna där har redan börjat bespruta utsatta områden.

Tre frågor om zikaviruset
  1. Hur sprids zikaviruset? Zikaviruset sprids av aedes­myggan, samma typ av mygga som bland annat sprider dengueviruset. Det finns ett fåtal dokumenterade fall där viruset spridits via sexuella kontakter och blodtransfusioner. Den kraftiga ökningen av fall i bland annat Brasilien beror på att viruset fram tills för några år sedan inte fanns i landet och att befolkningen inte är immun.
  2. Varför är man så orolig för viruset? Zika upptäcktes redan 1947 i Uganda och fram tills nyligen ansågs det inte vara särskilt farligt. Men nu tros infektion hos gravida ligga bakom Brasiliens kraftiga ökning av antalet barn som fötts med mikrocefali, onormalt litet huvud och utvecklingsstörning. Det vetenskapliga sambandet är ännu inte helt klarlagt. Infektion tros också ligga bakom ett ökat antal fall av Gullain-Barrés syndrom hos vuxna, en allvarlig neurologisk sjukdom.
  3. Vad ger zikavirusinfektion för symtom? De flesta som blir smittade får inga symtom. Runt en av fem blir sjuk. Vanliga symtom är feber, hud­utslag, ledvärk och ögoninflammation i mellan två till sju dagar. ­Inkubationstiden, tiden från att man blir smittad tills att man blir sjuk, tros vara två till sju dagar. Det finns inget vaccin eller särskild behandling mot zika­virusinfektion, det bästa sättet att skydda sig är att undvika myggbett genom myggmedel, myggnät och heltäckande kläder.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.