Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Militären stormade moské

Egyptiska säkerhetsstyrkor intog på lördagen al-Fatah-moskén i Kairo. Muslimska brödraskapet angreps också verbalt i teve där en talesman för regimen sa att organisationen bör upplösas.

Samtidigt som ett närmast krigsliknande tillstånd rådde på gatorna kring al-Fatah-moskén pågick också ett ordkrig i den statliga televisionen.

På lördagseftermiddagen sa premiärminister Hazem Beblawis talesman Sharif Shawqi att landet nu står inför ett "krig startat av extremistiska krafter" och att detta ska mötas med "ökad säkerhet". Den statliga tevens bevakning av händelserna i Egypten visas under rubriken "Egypten bekämpar terrorismen". Texten var på engelska och utan tvekan riktad till en internationell publik.

Ordet terrorist kom också att användas vid flera tillfällen.

På lördagen framförde också Egyptens tillfällige premiärminister att Muslimska brödraskapet bör upplösas och att det inte fanns någon väg tillbaka till makten för brödraskapet.

Under dagen har polisen också gripit 118 Mursianhängare misstänkta för att ha tänt eld på en ingenjörsskola under utegångsförbudet på fredagen. De 118 anklagas inte bara för att ha bränt ned den historiska byggnaden utan också för mord och försök till mord, skriver den arabiskspråkiga sajten Youm7 på lördagen.

Senare på kvällen uppgav nyhetsbyrån Reuters att så många som 250 anhängare till Muslimska brödraskapet skulle ha gripits misstänkta för brotten.

Enligt den irländska tevestationen RTE har två irländska medborgare gripits av säkerhetstyrkorna. Två andra är försvunna.

Lördagens enda större sammanstötningar mellan säkerhetsstyrkor och Mursianhängare stod vid al-Fatah-moskén. Den egyptiska tevekanalen CBC rapporterade att polis och demonstranter besköt varandra innan moskén slutligen stormades på eftermiddagen. Hur många liv som krävdes finns det ännu inga uppgifter om.

Enligt nyhetskanalen al-Jazira avlossades skott från en minaret varvid säkerhetsstyrkor besvarade eldgivningen. Säkerhetsstyrkorna besköt sedan moskén med tårgas innan den stormades.

al-Fatah-moskén användes under fredagen som fältsjukhus och bårhus av den avsatte presidenten Muhammad Mursis anhängare. Dussintals Mursianhängare har sedan dess vägrat att lämna moskén, i fruktan för sin säkerhet, skriver BBC. 

Expressens reporter Kassem Hamadé, på plats i Kairo, blev vid 12-tiden på lördagen beskjuten utanför moskén.

– Det var fullt kaos, alla sprang i panik. Jag sprang tillsammans med några andra journalister från platsen och tog skydd i ett trapphus, säger han enligt tidningen.

"Vi vädjar till alla att avstå från våld mot, från och kring al-Fatah-moskén i Kairo nu", twittrar Sveriges utrikesminister Carl Bildt om händelseutvecklingen. 

Livesändningar från den privata egyptiska tv-kanalen ONTV visade bilder på soldater som till synes försökte förhandla med demonstranterna och övertala dem om att lämna moskén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.