Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 10:29 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/militarens-nasta-steg-avgor-landets-framtid/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Militärens nästa steg avgör landets framtid

Muhammad Tantawi styr Egypten tills vidare.
Muhammad Tantawi styr Egypten tills vidare. Foto: Jerry Morrison / AP Photo
Epoken Mubarak tog slut på fredagen. Ett militärt råd under ledning av försvarsminister Muhammad Tantawi styr tills vidare landet.

Det är för tidigt att gissa om general Suleiman, vicepresident de senaste fjorton dagarna, har några ambitioner för egen del och om han nöjer sig med att spela en framträdande roll i det militära råd vars sammansättning fortfarande är oklar.

Marskalk Tantawi är 75 år, impopulär och känd för sitt motstånd mot ekonomiska och andra reformer.

Samma ovisshet gäller för armén i dess helhet. Kommer den att träda tillbaka eller yrka på en förmyndarroll i kulisserna? Avstår den från att lägga sig i politiken kommer den att få svårt att slå vakt om sina väldiga förläningar. För att förvissa sig om militärernas lojalitet lät Gamal Abdel Nasser, det egyptiska systemets grundare, de olika vapenslagen ta över viktiga industrisektorer. Tusentals officerare och underbefäl har ”aktier” i det systemet, och det kan hända att det behövs ännu ett folkligt uppror för att bli kvitt det.

I och med freden med Israel har försvaret inte prövats i fält på nästan fyrtio år. Befordringsgången sker sedan länge på politiska, inte yrkesmässiga, grunder. Hela det översta befälsskiktet är djupt implicerat i regimen, men i de lägre graderna finns personer med islamistiska böjelser.

Muslimska brödraskapet, landets största och mest välorganiserade rörelse, har haft folk på gatorna under krisen. Men dess ledning ligger lågt, den vill inte skrämma upp demokrater eller militärer, utan ta sig helskinnad till det hägrande målet, fria val.

Monopolpartiet NDP fick en ny Ledare häromdagen, gynekologen Husam Bardawi. Han är sedan länge känd som reformivrare, men det skulle förvåna om partiet lyckas överleva i fri tävlan.

FN-byråkraten Mohamed El-Baradei, den ende tronpretendent som trätt fram, är en föga inspirerande gestalt. Hans oklara samröre med islamisterna har väckt viss misstro. Men ju längre andra kandidater dröjer med att anmäla sig, desto bättre ter sig ElBaradeis prognos.

En av de mer kända upprorsledarna, den antiislamistiske bloggaren Mahmoud Salem, har lagt fram ett handlingsprogram för oppositionen. Enligt det ska alla rörelser hålla ihop och förhandla som en man tills en ny författning antagits och ett valdatum spikats. Först därefter skulle partierna ge fria tyglar åt sina ideologier.

President Obamas upprörda reaktion över Mubaraks försök att klamra sig fast vid tronen avgjorde saken. Han har satsat på folket, inte på etablissemanget eller armén. Blir demokratiseringen av kommer han att inhösta en diplomatisk triumf. Går Egypten mot islamism, så kommer röster i Washington att kräva förnyat stöd för armén. Den saudiarabiske kungen har redan hotat Obama att om ”Egypten tas över av islamisterna, kommer vi att ge armén det bistånd USA drar in”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.