Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Militärer som spionerar är våra krigsfångar”

Foto: Vasily Maximov/AFP

Separatisterna i Slovjansk vill använda de tillfångatagna utländska militärinspektörerna, bland dem en svensk major, för fångutbyte med regeringen i Kiev. Det sa rebelledaren Vjatjeslav Ponomarjov på lördagen.

Hoppet att de tolv fångarna – sju västeuropéer och fem ukrainare – skulle släppas snabbt försvann under ”folkborgmästaren” Ponomarjovs presskonferens i det ockuperade stadshuset på lördagskvällen.

– Juntan i Kiev har tagit så många av de våra till fånga. Vi är redo för diskussioner med dem om ett fångutbyte. Det gäller inte bara militärer, utan till och med en skadad medlem av Högra sektorn som finns här, sa han till över hundra journalister från hela världen.

Ponomarjov nämnde sin ställföreträdare som ”folkborgmästare” Igor Perepjatjajenko som en möjlig ”betalning” för EU-medborgarnas frihet. Denne greps i fredags på Donetsks flygplats, just hemkommen från Moskva.

– Vi vill ha honom tillbaka. Han är en mycket viktig person.

Separatisterna misstänker inspektörerna från ett antal länder inom OSSE, den europeiska säkerhetsorganisationen, för spioneri för Natos räkning – att Sverige inte är Natomedlem har möjligen undgått dem. De hänvisar till att kartor där separatisternas positioner fanns utsatta hittades i inspektörernas buss.

– Självklart är de våra fångar. Militärer som spionerar på vårt territorium utan tillåtelse är våra krigsfångar.

Var inspektörerna hålls fångna är oklart. Enligt Ukrainas säkerhetstjänst SBU sitter de inspärrade i stadshusets källare ”under omänskliga förhållanden”. Men när DN träffade Ponomarjov i enrum tidigare under dagen ville han inte bekräfta var de hålls.

– De finns här i Slovjansk. Men var tänker jag inte berätta för dig. De får mat och vila och har det bra.

Enligt honom har en i gruppen diabetes men tillgång till medicin och hans tillstånd är därför inte allvarligt, rapporterar Reuters. Han sade också då att inspektörerna ”kanske släpps” när ”brottsutredningen” mot dem är färdig.

Eftersom observatörsgruppen leds av en tysk gruppchef är det Tyskland som sköter kriskommunikationen med berörda parter i Ukraina. Enligt en tysk regeringskälla är ett förhandlingsteam från OSSE på väg till regionen, skriver Reuters. Rysslands sändebud till OSSE uppger att landet kommer att arbeta för att gruppens släpps fri. Samtidigt uttrycker den svenska utrikesministern sin oro.

– Det är självklart ett brott mot de regler som gäller. Nu är detta illegala grupperingar som uppträder illegalt på alla möjliga och omöjliga sätt. Det vet vi från andra sammanhang och det är de som har gjort det här tillfångatagandet. Och det gäller liksom att nå fram till dem med det mycket tydliga budskapet att de måste släppa de här, säger Carl Bildt till SR Ekot.

Den svenska majoren är till vardags stationerad vid Högkvarteret i Stockholm. Försvarsmaktens informationsavdelning säger att man arbetar på att få fram mer information.

– Vi jobbar med alla kanaler vi har. Vi försöker få mer information och kontakt med vår personal, men jag vill inte gå in på exakt på vad vi gör, säger Mattias Robertson, informatör på Försvarsmakten.

Både Försvarsmakten och UD säger att Rikskriminalpolisen är inblandad i ärendet, eftersom det rör sig om en svensk som blivit kidnappad. Men Rikskriminalpolisen vill inte kommentera saken.

– När det gäller eventuella gisslantagningar och kidnappningar kommenterar vi aldrig av säkerhetsskäl, säger Ylva Voxby, pressekreterare på Rikspolisstyrelsen.

Det är sedan tidigare känt att separatisterna också håller ett antal ukrainska soldater och flera journalister fångna. Dessutom tros den avsatta borgmästaren Nelja Sjtepa finnas i stadshuset. Enligt ukrainska medier tillåts hon bara ta emot besök av sin frisör.

Vid en annan presskonferens på lördagen, uteslutande för ryska medier, trädde en mystisk figur fram ur skuggan. Igor Strelkov, enligt Ukrainas säkerhetstjänst överste i ryska underrättelsetjänsten GRU och separatisternas länk till Moskva, presenterades nu öppet som chef för ”Donbass folkmilis”.

Inga våldsamma incidenter rapporterades från Slovjansk under lördagen och staden var lika fridfull som dagen före. Rebellerna hade ändå mycket att stå i. På förmiddagen begravdes Alexander Lubenets, en 22-årig lastbilsförare som dödades av ukrainska styrkor vid en vägspärr i torsdags.

Till begravningen i byn Chrestisjtje kom hundratals anhöriga, vänner och beväpnade rebellsoldater.

–Ära åt Donbass, ner med Ukraina, ropade flera av dem som följde den öppna kistan in i kyrkan.

Vid lunchtid sammankallade separatisterna de folkvalda i Slovjansks avsatta stadsfullmäktige till stadshuset, med det uppenbara målet att legitimera den självutnämnda ”folkborgmästarens” makt. Men färre än hälften kom, och inget beslut kunde fattas.

I stället fick vanliga medborgare registrera sig till en ny folkförsamling runt Leninstatyn på torget utanför. En församling på ett par hundra medborgare kunde sedan samlas i stadshusets stora sal och enhälligt godkänna separatisterna som stadens nya ledning.

Som det står på en av vägspärrarna utanför Slovjansk: ”USA och EU – kom inte dragande med er demokrati hit. Vi har vår egen”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.