Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 18:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/miljardaren-tom-hagen-slapps-ur-haktet-i-norge/

Världen

Rätten vill släppa Tom Hagen ur häktet i Norge

Polisen genomsöker paret Hagens bostad i slutet av april i år.
Polisen genomsöker paret Hagens bostad i slutet av april i år. Foto: Heiko Junge/TT

Lagmansrätten i Eidsivating vill att Tom Hagen ska släppas ur häkte, rapporterar NRK. Hagen häktades i förra veckan misstänkt för mord eller medhjälp till mord på sin hustru. 

Nu ska Högsta domstolen behandla frågan. 

På torsdagen beslutade Eidsivating lagmannrett att den norske miljardären Tom Hagen ska släppas ur häkte. Han häktades i förra veckan efter långdragna förhandlingar i domstol, misstänkt för mord eller medhjälp på sin hustru Anne-Elisabeth Hagen. 

Rätten i Eidsivating har behandlat överklagan av häktningen som Tom Hagens advokat lämnat in, och anser att det inte finns tillräcklig grund för att hålla honom häktad. 

”Enligt majoritetens uppfattning underbygger flera av de bevis som citeras av åklagaren som grund för misstanken i liten utsträckning anklagelsen om mord eller medverkan i mordet,” skriver man i beslutet om att släppa Hagen, enligt VG. 

Polisen har dock begärt att Tom Hagen inte släpps direkt, och nu ska Högsta domstolen behandla frågan. Tills dess förblir Hagen i häkte, enligt NRK. 

– Jag är inte överraskad, säger Haugens försvarare Svein Holden till Dagbladet efter lagmansrättens beslut.

– Det jag har sett av polisens material så har det varit mycket tunt. Men rent statistiskt sett så blir han nog inte frisläppt, det blir man inte i ett fall som detta.

På tisdagen spärrade polisen av Hagens bostad och satte ett tält över en avloppsbrunn. Polisen var då förtegen om ifall man gjort några fynd. 

– Det är ingen hemlighet att vi genomför ganska omfattande och grundliga undersökningar av bostaden liksom fritidshuset och arbetsplatsen, sade förundersökningsledaren Haris Hrenovica till VG. 

Tom Hagen greps för tio dagar sedan på väg till sitt arbete. Hans fru Anne-Elisabeth Hagen har varit försvunnen sedan slutet av oktober 2018. Efter att polisen från börjat arbetat utifrån teorin att hon blivit kidnappad hade man när man grep Tom Hagen helt ändrat spår. 

– Polisen menar med andra ord att saken bär spår av ett tydligt planlagt vilseledande, sade förundersökningsledaren Tommy Brøske under en presskonferens efter gripandet.

Hagens advokat säger att hans klient tycker att polisen överreagerat när man grep honom.

– Han säger till mig att de bara kunde ha ringt och bett honom komma till polisstationen, då hade han gjort det. Tom Hagen är främst intresserad av att polisen ska lösa fallet.

Läs mer: Vad har egentligen hänt den försvunna miljardärsfrun?