Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Miljöaktivister gripna i Iran

ISTANBUL. Flera miljöaktivister hålls gripna i Iran, misstänkta för spioneri. 

Även Kaveh Madani, med anknytning till Stockholms universitet, var gripen i ett dygn.

Under tisdagen begravdes Iran-kanadensaren Kavous Seyed Emami, 63 år, i Teheran. 

Han var en av grundarna till organisationen Persian Wildlife Heritage Foundation och greps av iransk polis den 24 januari, misstänkt för spioneri. 

I fredags kom det ut att han hade dött i cellen. Enligt iranska myndigheter hade han tagit livet av sig, men hans son Ramin Seyed Emami, en populär sångare, skev på twitter:

”Nyheten om att min far är död är omöjlig att förstå. De säger att han tog livet av sig men jag kan fortfarande inte tro det.”

Dödsfallet som är minst det tredje dödsfallet i fängelse sedan häftiga protester bröt ut runt om i landet för cirka en och en halv månad sedan, har skakat om många i Iran. Många tvivlar på att Kavous Seyed Emami begick självmord.  Flera andra miljöaktivister har också gripits och en av dem är Iran-amerikanen Morad Tahbaz, en auktoritet inom sitt område och en av eldsjälarna i Persian Wildlife Heritage Foundation. 

Först anmäldes han som försvunnen men sent på måndagen bekräftades att han var gripen. USAs regering svarade snabbt:

”Vi kräver ett omedelbar frisläppande av alla amerikanska medborgare som är orättvist gripna och försvunna i Iran.”

Utöver Morad Tahbaz och Kavous Seyed Emami greps minst 6 andra miljöaktivister från samma organisation, samtliga misstänkta för spioneri. Flera av dem är fortfarande kvar i fängelset för fler förhör. 

Ungefär samtidigt som det blev känt att Kavous Seyed Emami dött kom det uppgifter om att även Kaveh Madani som är ställföreträdande chef för miljöministeriet i Iran, gripits. Han har kopplingar till Stockholms universitet, har studerat i London och beskrivs som en expert på vattenresurser. Det är fortfarande oklart varför han greps och vad som hände. Under måndagen lade han ut en video där han säger att han är på sitt kontor. Men samtidigt försvann hans twitterkonto, för att komma tillbaka långt senare, och han går inte att nå via mejl. 

Enligt de personer som DN talar med i Iran handlar det inte om ett generellt slag mot miljöaktivister utan är ett ytterligare ett steg i den allt kyligare relationen med USA. Enligt regimen misstänks organisationen för att ha tagit emot amerikanska pengar i utbyte mot spioneri. Många väntar nu på president Donald Trumps svar på gripandena. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.