Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Miljöaktivister vill hejda invandringen

”Falska ekologer. Äkta fascister. Nej till Ecopop.” Berninvånare protesterar mot miljöorganisationens initiativ att minska invandringen.
”Falska ekologer. Äkta fascister. Nej till Ecopop.” Berninvånare protesterar mot miljöorganisationens initiativ att minska invandringen. Foto: Fabrice Coffrini/AFP

Opinionssiffrorna är i stigande och motståndarna är nervösa. På söndag folkomröstar Schweiz på initiativ av miljöorganisationen Ecopop om en drastisk minskning av invandringen.

Söndagens folkomröstning är den andra om invandringen på kort tid i Schweiz. I februari sade schweizarna med knappast möjliga majoritet ja till att stoppa ”mass­invandringen”. Jobben skulle gå till schweizarna i första hand, gränsen till EU skulle inte längre vara vid­öppen.

Det aktuella förslaget är radikalare. Invandringen ska per år utgöra maximalt 0,2 procent av befolkningen, det betyder just nu drygt 16 000 personer netto när utvandringen är borträknad.

– Det handlar inte om utlänningar eller inte, om EU är bra eller dåligt, utan hur snabb befolkningstillväxten kan vara, säger Benno Büeler, talesman för det så kallade Ecopopinitiativet.

Miljöorganisationen Ecopop, som funnits sedan 1970 och som väger samman ekologin med populationen, anser att Schweiz växer på bekostnad av miljön.

Sedan 2007 finns inga restriktioner för invandringen från EU och befolkningen ökar med runt 1 procent om året.

– Om man är på väg in i en återvändsgränd så gasar man inte utan bromsar, säger Benno Büeler.

Är inte den fria rörligheten i Europa något att värna om?

– I dag gynnar den framför allt de stora företagen som får fri tillgång till arbetskraft. Frågan är om det är kapitalet som ska dra till sig människorna eller tvärtom, frågar sig Benno Büeler.

Ecopop står ensamt.

Ledningarna för alla de andra etablerade partierna tar avstånd från initiativet, liksom ekonomer och arbetsgivare som varnar för en isolationistisk väg med brist på ­arbetskraft och ekonomisk kräftgång som följd.

Miljöpartiet De gröna är kanske de argaste kritikerna. Partiets vice ordförande Regula Rytz är också talesperson i Kommittén för ett solidariskt Schweiz, som bildats mot Ecopop.

– Det är absurt att tala om en ”trängselstress” i Schweiz. Om jag tar tåget från Bern till Zürich är det fullt i rusningstid, men någon timme senare är det gott om plats, säger Regula Rytz.

Samtidigt ökar befolkningen snabbt?

– För tillfället är det så, men det beror på att Schweiz gjort sig till ett skatteparadis för företag och rika personer, säger hon.

Den sista opinionsmätningen gjordes i förra veckan och gav Ecopop 39 procent, en ökning med 5 procentenheter sedan den förra mätningen.

Benno Büeler tror att det är Ecopops ”sakliga stil” som går hem.

Regula Rytz å sin sida säger att hon är nervös.

– Vi är inte säkra på att de rationella argumenten når ut till människorna. Det vore en katastrof om vi slog en mur runt Schweiz.

Fakta.Schweiz

Schweiz har 8,2 miljoner invånare och befolkningen har fördubblats sedan 1940-talet.

Redan 1970 folkomröstade Schweiz om att begränsa antalet ”gästarbetare”. Förslaget föll dock, jasidan fick 46 procent av rösterna.

Den 9 februari i år folkomröstade Schweiz om ”massinvandringen”. Jasidan vann med knappa 50,3 procent och regeringen ska nu ta upp förhandlingar med EU om den fria rörligheten.

Söndagens folkomröstning handlar om att maximera nettoinvandringen till 0,2 procent av befolkningen, i dagsläget drygt 16 000 personer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.