Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Miljögift hos späckhuggare har slutat sjunka

Foto: Lionel Cironneau/AP

Miljögiftet PCB hos till exempel späckhuggare och flasknosdelfiner har stannat upp på en nivå som fortfarande ligger över ett rekommenderat tröskelvärdet. Det visar en ny och omfattande brittisk studie.

– Jag är inte förvånad, säger Karin Wiberg professor i organisk miljökemi vid Sveriges lantbruksuniversitet. PCB har en väldigt långsam nedbrytning.

De nya rönen som presenterades i tidskriften Scientific Reports på torsdagen omfattar totalt 1081 späckhuggare, flasknosdelfiner, strimmiga delfiner och tumlare. Mellan åren 1990-2012 har man genom obduktioner och vävnadsprover av strandsatta valar i främst Medelhavet och runt Storbritannien, funnit att PCB-nivåerna hos djuren har stabiliserat sig. Värdena fortsätter inte att sjunka som tidigare.

Miljögiftet PCB utvecklades i slutet av 1920-talet och användes som isolatorvätskor i transformatorer och kondensatorer, som mjukgörare i plaster och som tillsatsmedel i hydrauloljor, smörjoljor, färg, fogmassor och självkopierande papper. Men det var först på 60-talet som det klassificerades som ett miljögift. På 70-talet förbjöds i Sverige all nyanvändning av ämnet.

– Vi har tagit hand om PCB-problemet så gott vi har kunnat men ämnet finns inbyggt i samhället, i avfallsupplag och annat och ligger fortfarande och läcker ut. Precis som dioxinerna i Östersjön så tar det många år för PCB att brytas ner, säger Karin Wiberg.

– Men det positiva som studien också visar är att man inte har hittat något nytt miljögift som hotar de här djuren.

Högst värden av PCB hade flasknosdelfiner runt Portugals kust, Gibraltar, norra Spanien men även uppe vid Skottlands östra kust. Späckhuggare med höga PCB-halter fann man vid Kanarieöarna, Gibraltar och norra Storbritannien medan randiga delfiner med högsta PCB-värdena fanns vid Spaniens norra kust.

– Utfasningen av PCB skedde inte samtidigt som förbudet, det tar tid, PCB fortsätter att läcka ut. Sedan ska man också komma ihåg att späckhuggare och flasknosdelfiner lever extremt långa liv, 50 år ibland, och blir därmed belastade av PCB under hela sin livstid, säger Per Larsson, professor i marin ekologi vid Linnéuniversitetet.

Marina däggdjur äter fisk och människan äter fisk. Finns det någon risk att de här höga PCB-värdena påverkar människan?

– Det är mängden och ensidigheten av föda som skapar de höga halterna. Om du åt lax från Östersjön varje dag – fast den finns inte längre på marknaden – då skulle det vara ett problem, säger Per Larsson. Som konsument kan du alltid följa de rekommendationer, det är inte några förbud, som gäller för fisk som är kontaminerad.

Fakta. PCB (polyklorerade bifenyler)
  • Är en grupp miljö- och hälsoskadliga industrikemikalier som uppkom på 1920-talet och har en mycket lång nedbrytningstid.
  • Plastartiklar fungerar som magneter för miljögifter som PCB. Såväl plast som miljögifter är hydrofoba, de föredrar feta ytor framför vatten och söker sig därför till varandra.
  • PCB-föreningar är fettlösliga vilket innebär att de anrikas i kroppens fettvävnader. De kan orsaka cancer, påverka djurs hormonsystem och arvsmassa samt deras immunförsvar.
  • I Sverige infördes PCB-förbund första gången 1973 (fick endast användas i slutna system) och 1978 då all nyanvändning totalförbjöds. Trots att PCB är förbjudet i de flesta länder fortsätter det att läcka ut i miljön från byggnader, elektriska installationer och soptippar.

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.