Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 21:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/miljoministern-forst-ut-att-ta-pappaledigt-i-japan-het-debatt/

Världen

Miljöministern först ut att ta pappaledigt i Japan – het debatt

I fredags nedkom miljöminister Shinjiro Koizumi och programledaren Christel Takigawa med en son.
I fredags nedkom miljöminister Shinjiro Koizumi och programledaren Christel Takigawa med en son. Foto: STR/JIJI PRESS/AFP

Miljöminister Shinjiro Koizumi har meddelat att han tänker ta föräldraledigt. Därmed blir han den förste japanske ministern som utnyttjar pappaledigheten.

Beslutet har orsakat stora rubriker och en het debatt i hemlandet – där få pappor stannar hemma med sina barn.

– Japan är stelbent och föråldrat, säger ministern.

Shinjiro Koizumi är son till förre premiärministern Junichiro Koizumi och betraktas som ett politiskt stjärnskott. Han är gift med den fransk-japanska journalisten Christel Takigawa och i fredags kom parets första barn – en son – till världen.

Ministern har meddelat att han tänker ta pappaledigt, men någon fullständig ledighet rör det sig inte om. I stället portionerar han ut försäkringsveckorna pö om pö.

– Jag tänker ta totalt två veckors pappaledighet under de tre första månaderna efter födseln, då modern bär den tyngsta bördan, under förutsättning att jag prioriterar mina officiella plikter och grundlig krishantering, säger 38-årige Shinjiro Koizumi enligt BBC.

Ministern säger att han kommer att stötta upp med mejlkorrespondens och videokonferenser samtidigt som hans underordnade får representera honom vid vissa möten. Han kommer däremot inte att missa sammanträden i parlamenten. 

Beslutet har lett till rubriker i hemlandet eftersom det är första gången som en minister tar pappaledigt – trots att både kvinnor och män i Japan har rätt till uppemot ett års föräldraledighet. 

Kritiker anklagar ministern för att sukta efter publicitet och tycker att han bör fokusera på sina arbetsuppgifter. Men en majoritet av japanerna stöder hans beslut, visar tv-bolagens opinionsundersökningar.

Redan förra året, när Shinjiro Koizumi berättade att han övervägde att ta pappaledigt, ledde det till en het debatt. 

– Japan är stelbent och föråldrat eftersom samhället har fullt upp med att bråka om för- och nackdelar bara för att jag sagt att jag överväger det, sade ministern då.

Det är få pappor i Japan som utnyttjar föräldraförsäkringen – 2018 var det bara 6 procent jämfört med 82 procent av kvinnorna. 

Miljöministern hoppas att hans beslut ska bidra till att förändra det japanska samhället. 

– Om vi inte förändrar klimatet kommer regeringsanställda antagligen inte att börja ta pappaledigt. Jag hoppas att det kommer en dag när lagstiftarnas pappaledighet inte längre är en nyhet, säger han enligt The Guardian.

Shinjiro Koizumi får medhåll av sociologen Yuko Kawanishi vid JF Oberlin-universitetet i Tokyo:

– Att bara ta två veckors ledighet är lite av ett skämt men det är en viktig gest från någon med Koizumis status och popularitet. Det sänder ett positivt budskap till resten av det japanska samhället, säger han enligt The Guardian.

Läs mer: 

Upphovskvinnan till #kutoo: I Japan väntas kvinnor le och vara snälla

Japan allt närmare botten i jämställdhetsligan