Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 23:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/miljontals-i-fara-nar-cyklon-drar-in-over-land/

Världen

Miljontals i fara när cyklon drar in över land

Foto: Dibyangshu Sarkar/AFP

Regnoväder och kraftiga vindar härjar i två delstater i östra Indien samt delar av Bangladesh när en kraftig cyklon nu börjar dra in över land.

Cyklonen väntas orsaka omfattande förstörelse – och ett första dödsfall har rapporterats.

TT Text

Bangladeshiska myndigheter uppger att man försöker evakuera miljontals människor från kustnära områden för att sätta dem i säkerhet i högre belägna trakter när cyklonen Amphan nalkas.

Enligt det bangladeshiska Röda korset drunknade en volontär som hjälpte till vid evakuering av bybor när en båt kapsejsade i starka vindar.

För bara några månader härjades floddeltat Sundarban på gränsen mellan länderna och den här gången är cyklonen ännu kraftigare, påpekar Abdur Rahim som äger en räkodling på den bangladeshiska sidan.

– Vi hoppas att Allah räddar oss den här gången.

Enligt myndigheterna i Bangladesh har 2,4 miljoner människor och en halv miljon boskap förts i säkerhet.

Amphans styrka gör att den kallas för en supercyklon, den andra som bildats över Bengaliska viken sedan statistik började föras över vädersystemen och den första sedan 1999.

Vindstyrkor på drygt 51 meter per sekund förväntas över land, och tiotals miljoner människor bor i området som väntas bli härjade av cyklonen.

I de indiska delstaterna Västbengalen och Odisha för man också en kamp mot klockan för att hinna evakuera hundratusentals människor. Enligt myndigheterna har 650 000 människor förts till säkrare platser.

Men det har samtidigt varit svårt att hitta platser där de kan hysas då många existerande tillfälliga boenden används som karantäncenter för coronadrabbade.

En del lokalbor har inte velat flytta till tillfälliga boenden av rädsla för att bli smittade eller för att de inte vill överge sin boskap, uppger polisen i Västbengalen.

Mycket stora mängder regn har drabbat delstatens huvudstad Calcutta och vindstyrkorna är destruktiva.

– Mängder av träd och elstolpar har fällts, säger hotellägaren Partha Tripathi i kustorten Digha sydväst om Calcutta.

Ämnen i artikeln

Indien
Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt