Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 22:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/miljopartiets-grupp-stoppade-ylva-johansson/

Världen

Miljöpartiets grupp stoppade Ylva Johansson

Abir Al-Sahlani (C) tycker att De Grönas agerande var märkligt. Foto: Lisa Mattisson

Det var EPP, De gröna, vänstergruppen och ytterhögerpartierna som såg till att Ylva Johansson (S) nu kommer att få svara på nya frågor för att bli godkänd som kommissionär. 

Centerpartiets ledamot Abir Al-Sahlani närvarade vid mötet och uttrycker stor besvikelse över De grönas agerande. 

– De har ingått en ohelig allians, säger hon till DN. 

Under tisdagen har Sveriges nya tilltänkta EU-kommissionär frågats ut i EU-parlamentet. Men en majoritet av ledamöterna var inte nöjda med Ylva Johanssons svar, inte minst i frågor som gäller migrationen. Efter mötet stod det klart att Johansson kommer att få komplettera utfrågningen genom att skicka in skriftliga svar. 

Det var grupperna De gröna, EPP i vilken svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, samt ytterhögerpartierna, däribland svenska Sverigedemokraterna, som avgjorde utfallet av utfrågningen. Sverigedemokraternas representant Charlie Weimers var dock inte närvarande. Även Vänstergruppen GUE/NGL, hade vissa invändningar mot Johanssons svar. 

EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) var på plats under mötet och ställer sig kritisk till hur De gröna valt att agera. 

– Jag förstå mig inte riktigt på De gröna, jag måste ärligt säga att det är en sådan besvikelse att de ingår in en ohelig allians med ECR, där SD finns. Jag förstår att EPP vill krångla mot en socialdemokratisk kandidat, det kunde man ju förvänta sig, men den stora besvikelsen är De gröna, säger hon och tillägger att hon tycker att det verkar som att gruppen ”saknar riktning och inte vet vilka strider de ska ta”. 

En av frågorna som parlamentarikerna upplevde att Johansson svarade undvikande på var frågan om migration. Al-Sahlani känner sig dock nöjd med Johanssons svar. 

– Ylva Johansson sa själv att hon vill ingå förhandlingar med alla medlemsländer för att låsa upp knutarna som har stoppat oss från att utforma en human och gemensam strukturpolitik. Man begriper ju att om du ska ingå i förhandlingar så kan du inte outa dina kort. Hon var inte tydlig i smådetaljerna och bad att få återkomma till utskottet i flera frågor, men det finns ju en förklaring, tycker Al-Sahlani.

När Alice Bah Kuhnke träffade svenska journalister i Bryssel på onsdagen protesterar hon kraftigt mot Centerledamotens anklagelser.  

– Jag förstår inte hur vi skulle kunna ha ingått en ohelig allians. Det är intressant att det kommer från C som röstade fram Ursula von Der Leyen, det gjorde inte vi. De är högst medvetna om att högerpopulister skulle ta plats runt deras bord eftersom den koalition de ingår i är helt beroende av ungerska Fidesz och polska lag och rättvisa. Vi har aldrig samarbetat med ECR, vi har aldrig talat med dem. Vi och stort sett alla partigrupper bad om förtydliganden, säger hon.

Läs mer: 

Johansson hårt pressad i parlamentet – ska frågas ut igen

Pia Gripenberg: Bakslag för Ylva Johansson att inte fixa första utfrågningen