Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 19:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/milstolpe-i-sydkorea-noll-nya-inhemska-fall-i-covid-19/

Världen

Milstolpe i Sydkorea – noll nya inhemska fall i covid-19

Folk njuter av vädret i en park i Seuol i Sydkorea på torsdagen.
Folk njuter av vädret i en park i Seuol i Sydkorea på torsdagen. Foto: Ahn Young-joon/AP

En milstolpe nåddes i Sydkorea på torsdagen när inget inhemskt fall i covid-19 rapporterades för första gången sedan början av februari.

Sydkorea var ett tag en oroshärd för det nya coronaviruset. Men landet var väl förberett och lyckades efter en topp på över 900 nya smittade en dag få ner spridningen. Landet har nu 10.765 bekräftade fall i covid-19 och 247 som har dött. 

På torsdagen rapporterades fyra nya fall, varav samtliga kom utifrån. Inte en enda patient hade smittats inom landet. 

Många höjde på ögonbrynen att landet trots viruset höll parlamentsval tidigare i april. Men det skedde med stora säkerhetsåtgärder. 

Väljarna hade på sig plasthandskar och munskydd samt uppmanades att hålla avstånd till varandra i kön till valbåset. Strategin verkar ha lyckats.

– 29 miljoner väljare deltog i parlamentsvalet den 15 april. Inte ett enda fall relaterat till valet har rapporterats under den 14 dagar långa inkubationsperioden, sade Yoon Tae-ho, generaldirektör för hälsomyndigheten vid en pressträff på torsdagen.

Sydkoreas ledord har varit testa, spåra och isolera i bekämpningen av viruset. Landet med erfarenhet av virussjukdomarna mers och sars hade snabbt testinstrument på plats och har genom övervakning av medborgarna kunnat spåra de smittades kontakter. 

Sydkoreanerna har uppmanats hålla social distans och skolorna har varit stängda. I övrigt har samhället varit någorlunda öppet. Tunnelbanorna har fortsatt att gå, restauranger och affärer har varit öppna. Nästan alla bär munskydd och de flesta affärer och andra inrättningar har flaskor med handsprit vid ingången. 

Läs också: DN på plats i Sydkorea som masstestar i sin kamp mot viruset