Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 20:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/minimalt-hopp-om-overlevande-efter-batolycka-i-budapest/

Världen

Efter båtolyckan: Kapten har gripits av polis

00:32. Minst sju personer har omkommit och knappt 20 personer saknas sedan en turistbåt kapsejsat på floden Donau i Budapest. Ombord befanns sig 33 sydkoreanska turister och två ungerska besättningsmedlemmar. Hoppet om att hitta fler överlevare är lågt.

Kaptenen på båten Viking Sigyn, som kolliderade med en turistbåt som sedan sjönk i centrala Budapest under onsdagskvällen, har frihetsberövats av ungersk polis, enligt AP.

28 människor befaras döda efter båtolyckan på floden Donau. Chanserna att hitta fler överlevande är minimala. 

I ett uttalande säger polisen att den 64-årige mannen är misstänkt för vårdslöshet i sjötrafik och vållande till annans död, enligt nyhetsbyrån AP.

Kaptenen har förhörts av polis under dagen. Mannen är ukrainsk medborgare och fartyget ägs av ett norskägt bolag.  

Den norska tidningen Verdens Gang har under torsdagskvällen sökt bolagets presstalesperson, som inte vill kommentera händelseutvecklingen. 

På torsdagskvällen hade endast sju avlidna hittats efter olyckan. 21 personer saknades fortfarande, däribland ett 6-årigt barn. Alla befarade offer utom två är sydkoreanska medborgare.

14 personer har räddats och myndigheterna har få förhoppningar om att hitta fler personer vid liv. Turisterna ombord ska inte ha burit flytvästar och vattentemperaturen i den översvämmade floden Donau är endast 10–12 grader.

Räddningsarbetet försvårades av regn och hård blåst, starka strömmar och mörker. Parallellt med sökningar av flera offer har arbetet med att utreda hur olyckan kunde ske påbörjats. 

Dykare och tekniker från Ungerns anti-terror polis undersöker området där båten sjönk. Foto: Attila Kisbenedek/AFP

Händelsen ska nu utredas av polis och enligt Sydkoreas president ska landet delta i det arbetet, tillsammans med ungerska myndigheter. 

Olyckan inträffade nära Margaretabron när två fartyg kolliderade och ett av dem slog runt och sjönk. Förloppet var mycket snabbt, båten lade sig på sidan och sjönk på sju sekunder, skriver AP med hänvisning till uppgifter från polischefen Adrian Pal. 

Hotellfartyget som kolliderade med sightseeingbåten.

Sydkoreas president Moon Jae-in uttalade sig på torsdagen och tryckte på vikten av att samarbeta med ungerska myndigheter och att söka hjälp från landets grannländer om det skulle anses nödvändigt. 

– Vi ska samarbeta med de ungerska myndigheterna genom alla möjliga diplomatiska kanaler för att se till att sök- och räddningsaktioner kan genomföras snabbt och effektivt, sa Moon och tillade att ansvariga myndigheter bör fokusera på att ge stöd till offrens familjer, enligt Korea Herald 

Sydkorea har upprättat ett kriscentrum på order av presidenten. Flera representanter från Sydkorea, bland andra utrikesminister Kang Kyung-wha, har åkt till Budapest.

Eftersökning på torsdagen.

Sydkorea vill att vraket, som nu ligger på botten av Donau, ska undersökas så snart som möjligt. Landet ska även genomföra dykningar och flera experter från sjöräddningen och brandförsvaret har kopplats in, enligt Korea Herald.