Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Minister: Abdeslam var redo utföra nya attacker

Terrormisstänkte Salah Abdeslam fördes till säkerhetsfängelset i Brugge i ambulans.
Terrormisstänkte Salah Abdeslam fördes till säkerhetsfängelset i Brugge i ambulans. Foto: Stephanie Demasure/AFP

Den för delaktighet i Parisdåden misstänkte Salah Abdeslam planerade att genomföra flera attacker. Det sa Belgiens utrikesminister Didier Reynders på söndagen.

Enligt Reynders har Abdeslam under de inledande förhören hävdat att han var redo att använde Bryssel som bas för nya terrorattacker och att den stora mängd vapen som hittades vid räden mot lägenheten i Molenbeek i fredags har styrkt misstankarna:

– Vi hittade en rad vapen, många av dem tyngre, och vi har också kunnat upptäcka spår efter ett nytt nätverk av personer runt Abdeslam, sa Reynders i en intervju med nyhetsbyrån AP.

– Han var redo att använda Bryssel som bas för nya attacker.

26-årige Abdeslam spelade en central roll i attackerna i Paris den 13 november förra året då 130 människor mördades i flera terrorattacker. Hittills har fler än 30 misstänkta knutits till attackerna men Reynders säger att antalet sannolikt är större.

Salah Abdeslams äldre bror Ibrahim deltog också han i attackerna i Paris och var en av dem som attackerade café Comptoir Voltaire där han lyckades skada tre människor och döda sig själv när han utlöste sitt självmordsbälte.

Under söndagen stod det klart att Salah Abdeslams advokat Sven Mary kommer att stämma den franske åklagaren Francois Molins som berättat att Abdeslam erkänt att han planerat att spränga sig själv och fotbollssupportrar som sökt sig till en match på Stade de France i Paris till döds, men att han ångrat sig och gett sig av från platsen.

Uppgifterna är sådana att de borde vara belagda med förundersökningssekretess, menar Mary.

– Salah är oerhört viktig när det gäller den här utredningen. Jag skulle till och med kunna säga att han är guld värd. Han samarbetar, han pratar, han hävdar inte sin rätt att hålla tyst. Jag tycker att det är dags att låta sakerna ha sin gång så att utredarna kan få prata med honom, sa Mary enligt AP.

Den misstänkte 26-åringen kommer att ställas inför en domstol i Bryssel på onsdagen. För närvarande befinner han sig i ett högsäkerhetsfängelse i Brugge dit han fördes under lördagen sedan han vårdats på sjukhus för en skottskada.

På söndagen kritiserade chefen för den belgiska kriminalpolisen Claude Fontaine flera medier för att ha äventyrat tillslaget mot Salah Abdeslam.

Fontaine var mycket kritisk mot att uppgifter om att spår efter Abdeslam hittats i lägenheten i Forest; den lägenhet där den i Sverige tidigare bosatte Mohamed Belkaid sköts till döds efter en eldstrid med polisen.

– Detta gjorde att vi var tvungna att slå till mot Abdeslam redan på fredagen istället för på lördagen som var planerat, säger Fontaine som också konstaterade att det fanns teveteam på plats utanför Abdeslams gömställe i Molenbeek redan innan polisen kom dit.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.