Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Minister: Brittiska medborgare som strider för IS bör dödas

Storbritanniens försvarsminister Gavin Williamson.
Storbritanniens försvarsminister Gavin Williamson. Other: Tolga Akmen/Jalaa Marey/AFP/TT

Brittiska medborgare som strider med terrorrörelsen IS bör lokaliseras och dödas, och inte tillåtas att återvända till Storbritannien, säger landets nye försvarsminister Gavin Williamson.

– Det är ganska enkelt, jag ser det som att en död terrorist inte kan orsaka skada i Storbritannien. Vi bör göra allt i vår makt för att förstöra och eliminera det hotet, säger Williamson till Daily Mail.

Uppskattningsvis har 800 personer med brittiskt pass rest till Irak och Syrien för att kriga. 130 har dödats, omkring 400 har återvänt till Storbritannien och 270 tros finnas kvar i Mellanöstern.

Frågan hamnade i fokus 2014 när den brittiske medborgaren Mohammed Emwazi – mer känd som ”Jihadi John” – dök upp i IS propagandafilmer som visade hur flera tillfångatagna halshöggs.

Williamson tog över försvarsministerposten förra månaden, sedan Michael Fallon avgick efter att han anklagats för sexuella trakasserier. Han säger att IS-krigare som flyr till andra länder ska spåras och nekas att komma in i Storbritannien igen.

– När de delar på sig och sprider sig över Irak och Syrien och andra områden, måste vi se till att vi fortsätter att jaga dem. Vi ska se till att det inte finns något säkert tillhåll för dem, att de inte kan ta sig till andra länder och predikar sitt hat och sin dödskult, säger Williamson till den brittiska tabloiden.

Även Frankrike intar en hårdnad attityd mot islamistiska extremister efter alla terrordåd och landets försvarsminister är inne på samma linje som sin brittiska kollega. I en uppmärksammad intervju i fransk radio tidigare i år, som radioprogrammet Konflikt tog upp, sade landets försvarsminister Florence Parly angående de franska jihadister som fortfarande finns kvar i Syrien och Irak:

– Om franska jihadister försvinner i striderna, desto bättre.

Det har även sedan länge förekommit uppgifter om att franska specialstyrkor delar ut så kallade dödslistor med namn och bild på franska medborgare till styrkorna som bekämpar IS på marken. 

I samband med att slaget om Mosul inleddes i våras intervjuade Sveriges radios reporter en brigadgeneral som uppgav att militärerna hade ”uppmanats av fransmännen att skjuta för att döda de Daeshmedlemmar med fransk nationalitet vi stöter på”, rapporterar Konflikt.

Att jaga och döda franska jihadister som är på väg tillbaka hem är olagligt. Däremot är det lagligt att döda stridande jihadister i en krigszon, enligt experter på internationell rätt. Men expertisen är inte överens om är var gränsen för en krigszon går. En jihadist som exempelvis påträffas vid gränsen till Turkiet kan ju vara på väg hem.

Enligt officiella siffror har runt 300 jihadister återvänt till Frankrike, medan ungefär lika många uppskattas vara kvar i IS fästen i regionen, uppger Konflkt. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.