Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 05:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/minister-over-8000-koalor-befaras-doda-i-brander/

Världen

8.000 koalor kan ha dött i bränderna i Australien

Foto: Roland Weihrauch/AP

Så många som 8.000 koalor kan hittills ha dött till följd av de omfattande bränderna i sydöstra Australien. Det uppskattar landets miljöminister Sussan Ley i en radiointervju.

På fredagen brann det fortfarande på ett hundratal platser i New South Wales och av dessa var nästan hälften av bränderna ännu inte under kontroll.

Hittills har nio människor mist sina liv liksom ett okänt antal djur. Enligt Australiens miljöminister Sussan Ley är några av de hårdast drabbade koalorna som dels rör sig långsamt och inte hinner undan elden och dels söker skydd i eucalyptusträd som är mycket lättantändliga.

Ley säger i en intervju med radiostationen ABC att så många som 30 procent av populationen i New South Wales kan ha dött eller fått sin miljö förstörd. Före bränderna beräknades delstaten härbärgera mellan 15.000 och 28.000 koalor vilket skulle betyda att mellan 4.500 och 8.400 av dem har drabbats.

– Det kan mycket väl vara så att upp emot 30 procent av populationen i regionen har dött eftersom upp emot 30 procent av deras habitat har förstörts, sa Sussan Ley i radiointervjun.

– Vi kommer att veta mer när bränderna har blivit färre.

Den australiska regeringen har avsatt motsvarande 38 miljoner kronor för att bygga särskilda koalakorridorer och för att kunna få skadade koalor att återvända till sina områden när de har vårdats klart, skriver SBS News.

Tim Faulkner, som är chef för den australiska miljöorganisationen Aussie Ark, kallar det som är på väg att hända för en ”kris för det vilda”:

– Så mycket har redan förlorats och kommer inte att kunna komma tillbaka utan hjälp, säger han.

Medan de senaste dagarna har varit mindre intensiva för brandmän och övrig räddningspersonal ser temperaturerna nu åter ut att öka i New South Wales. Nu tyder det mesta på att situationen åter går mot varmare och blåsigare. 10 av delstatens 21 regioner har stämpeln ”mycket hög brandfara” inför tisdagen så temperaturerna kommer att peka upp mot 40 grader igen.

Läs mer: 

Brännskadade koalan Lewis är död – blev världskänd när han räddades 

Svenska Tilda i Australien: Många har packat sina väskor

Samhälle utplånat av brand – man i ugn undkom elden