Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ministern: Mötet riskerar att misslyckas

Klicka på länken nedan för att se en större version av grafiken.
Klicka på länken nedan för att se en större version av grafiken.

Trots extremväder i Filippinerna och på andra håll har världens länder svårt att komma överens om nya åtgärder mot den globala uppvärmningen. Klimatmötet i Warszawa, som avslutas i morgon, riskerar att bli ett misslyckande, varnar miljöminister Lena Ek.

– Det går trögt. Det är både jobbigt och ledsamt att konstatera, säger Lena Ek (C) till DN.

Hon är på plats i Polens huvudstad där den politiska delen av FN:s klimatmöte inleddes i går. I morgon, fredag, ska representanter från omkring 200 länder vara överens om hur första steget ska tas med sikte på ett nytt globalt klimatavtal i Paris 2015.

Det förberedande arbetet har gått trögt och tiden är knapp. Därför ser det mörkt ut, tycker Lena Ek – trots två händelser i höst som ökat pressen på politikerna:

I september enades FN:s vetenskapliga klimatpanel IPCC om att bevisen nu är än mer övertygande om att människan ligger bakom uppvärmningen av jorden.

Klicka här för att se en större version av grafiken.

Därefter har ett flertal extrem-katastrofer inträffat som kan bero på eller kan ha förvärrats av klimatförändringar: supertyfonen "Haiyan" i Filippinerna, stormen "Hilde" i Norge och norra Sverige, för säsongen ovanligt kraftiga tornador i USA och ett våldsamt skyfall på Sardinien som häromdagen dödade 18 personer.

– Det har alltid funnits stormar och översvämningar. Men klimateffekten gör att de blir starkare, kommer oftare och får mycket större effekt än vad vi har sett förut. Och det är klart att detta har påverkat mötesdeltagarna, säger Lena Ek.

Ministern säger sig också se vissa uppmuntrande tecken i de förberedande förhandlingsgrupperna. En större samsyn såg ut att finnas om behovet av skog som ska kunna suga upp koldioxidutsläpp. Dessutom fanns vissa positiva tecken i förhandlingarna inför en ny klimatstrategi som ska ersätta det befintliga Kyotoprotokollet.

– Men det är bara små positiva signaler, säger Lena Ek.

Under mötet har Australien och Japan – som i egenskap av ordförandeland drev fram den första världsomspännande klimatöverenskommelsen 1997 – hoppat av Kyotoavtalet. Japans förklaring om att kärnkraftsolyckan i Fukushima ökat användningen av andra energislag som släpper ut koldioxid håller inte, anser Lena Ek. Hon pekar på att den ekonomiska reform som genomförs i landet borde ha innehållit en satsning på grön teknik, ett tillfälle man nu missar.

– Det är ett stort bakslag, säger miljöministern.

Hon framhöll i sitt anförande i går att Sverige genom höga koldioxidskatter lyckats sänka klimatutsläppen med 20 procent sedan 1990, samtidigt som svensk ekonomi vuxit med 60 procent. Samtidigt får regeringen kritik av Miljöpartiet för att inte tillräckligt driva på arbetet inom EU för att Europa ska ta täten när det gäller att få ned utsläppen.

– Om EU:s ministrar tonar ned förväntningarna blir det svårt att gå framåt. Det gör att jag är orolig inför fredag, säger språkröret Åsa Romson som också deltagit i mötet.

En av knäckfrågorna handlar om de rika ländernas ersättning till fattiga delar av världen som drabbas av det varmare klimatet.

– Det blir långa nattliga förhandlingar, tror Lena Ek.

FN:s 19:e klimatkonferens ska förbereda för Paris 2015

Under två veckors tid ska fler än 200 länder försöka enas om första steget mot en överenskommelse vid det stora klimatmötet i Paris 2015, som ska börja gälla 2020.

Samtliga deltagarländer ska under 2014 presentera vad de kan tänka sig för åtaganden från och med 2020. Viktigast är vad USA och Kina kan tänkas lägga för bud: Tillsammans svarar de för nästan hälften av de totala växthusgasutsläppen.

Ett annat diskussionsämne i Warszawa blir den så kallade gröna klimatfonden som världens länder beslutade att införa på klimattoppmötet i Köpenhamn 2009. Fonden har ännu inte sett dagens ljus men ­ är tänkt att i FN:s regi år 2020 fördela klimatbistånd från en pott på hela 100 miljarder dollar till u-länderna.

DN-TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.