Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Minnesdagen för Utöya – ”det var terror”

Sex år har gått sedan terrordåden på Utöya och i Oslo. Under lördagen hölls en minnesstund där statsminister Erna Solberg varnade för att glömma:

– För oss är den 22 juli ett datum som för alltid kommer att vara förknippat med fruktan, förtvivlan och sorg, sade hon när hon talade i Oslo under lördagen.

Solberg var tydligt rörd och torkade flera gånger sina tårar.

Mani Hussaini från norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF betonade att det är viktigt att inte glömma och att vara medveten om Anders Behring Breiviks hatiska tankegods, inte minst i skolorna.

– Jag hoppas att eleverna också lär sig om gärningsmannens tankegods, ideologi och hat. Vi kan inte tillåta oss att glömma. Den 22 juli var inte en tragedi, det var terror – riktat mot vår demokrati och mot AUF. Historien måste berättas om och om igen, sade Hussaini.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.