Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-22 07:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/minnesgudstjanster-for-offren-i-lastbilen/

Världen

Minnesgudstjänster för offren i lastbilen

På altaret var ljus formade till siffran 39. Foto: Yui Mok/AP

Under helgen hölls minnesgudstjänster i flera kyrkor i London för de 39 vietnamesiska migranter som hittades döda i en lastbilscontainer för snart två veckor sedan. Polisen tror sig ha hittat anhöriga till flera av offren i Vietnam.

– Vi ger våra kondoleanser och visar sympati för de människor som förlorade sina liv på väg mot frihet, värdighet och lycka, sade den katolske pastorn Simon Nguyen i en kyrka i östra London, rapporterar BBC. På altaret var ljus formade till siffran 39.

Bland åhörarna fanns många vietnameser som kom till Storbritannien som flyktingar i samband med kriget på 1970-talet.

Polisen har direktkontakt med flera familjer i Vietnam och tror sig ha funnit anhöriga till flera av offren. Enligt polisen fanns det ”mycket, mycket få” identitetshandlingar i lastbilen och identifieringsarbetet kommer att ta lång tid. 

I Vietnam väntar många familjer oroligt på besked från Storbritannien. Många av de som befaras ha dött i lastbilen kommer från några fattiga disktrikt 30 mil söder om Hanoi.

Migranterna hittades den 23 oktober. Containern hade kommit med båt från Belgien och hämtats upp av en lastbil i hamnen i Purfleet. Polisen kallades till ett industriområde i Grays utanför London, där lastbilen stod parkerad tidigt på morgonen i onsdags förra veckan. 

Lastbilens förare, en 35-årig man från Nordirland, har häktats för misstankar om dråp, människosmuggling och penningtvätt. Enligt åklagaren är mannen en del av ett globalt nätverk av människosmugglare som för migranter till Storbritannien.

Ytterligare en man, en 23-åring från Nordirland, har delgivits misstanke om dråp och misshandel. Polisen har efterlyst två bröder från Nordirland, 34 och 40 år gamla, som är av ”avgörande betydelse för utredningen.