Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 15:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/minnesstund-i-hongkong-for-offren-vid-himmelska-fridens-torg-forbjuds/

Världen

Minnesstund i Hongkong för offren vid Himmelska fridens torg förbjuds

Tiotusentals brukar samlas 4 juni i Hongkong för att i en ljusvaka hedra offren vid massakern på Himmelska fridens torg. I år har polisen förbjudit vakan. Bilden är från minnesstunden 2019.
Tiotusentals brukar samlas 4 juni i Hongkong för att i en ljusvaka hedra offren vid massakern på Himmelska fridens torg. I år har polisen förbjudit vakan. Bilden är från minnesstunden 2019. Foto: Isaac Lawrence/AFP

För första gången någonsin förbjuds den årliga ljusvaka som hålls i Hongkong för att hedra offren vid massakern på Himmelska fridens torg. Hongkongs polis motiverar beslutet med att det finns risk för spridning av covid-19. Men farhågor finns för att vakan ställs in för all framtid efter att den kontroversiella säkerhetslagen införts.

Det har på torsdag gått 31 år sedan den kinesiska militären rullade in med stridsvagnar på Himmelska fridens torg i Peking och öppnade eld mot demonstrerande studenter. Hundratals, eller tusentals, någon officiell siffra finns inte, dog. 

Sedan dess är händelsen utraderad från de kinesiska historieböckerna, minnesceremonier tillåts inte och många unga kineser känner inte ens till massakern.

I Hongkong däremot har offren hedrats med tända ljus varje år. Tiotusentals brukar delta. Fram tills nu. I år har polisen i Hongkong för första gången någonsin förbjudit minnesstunden den 4 juni.

Polisen anger restriktioner om social distansering på grund av det nya coronaviruset som skäl till att ljusvakan inte kan hållas – i Hongkong får man samlas i grupper om högst åtta personer. 

Men många Hongkong-bor ser beskedet som ytterligare ett tecken på att yttrandefriheten är på väg att inskränkas i Hongkong. För bara några dagar sedan klubbade den nationella folkkongressen i Peking igenom en nationell säkerhetslag som ska införas i Hongkong. Lagen gör bland annat omstörtande verksamhet och självständighetssträvanden i Hongkong straffbart. Exakt hur den kommer att användas är ännu oklart. Men oro finns för att den kommer frånta Hongkong-borna deras friheter och innebära slutet på Hongkong relativt stora självständighet.

Covid-19 får inte användas som en ursäkt för att begränsa yttrandefrihet

Flera upprörda röster höjdes i Hongkong efter beslutet att förbjuda vakan. Amnesty International menade att myndigheterna borde se till att minnesstunden kan hållas med social distansering, snarare än förbjuda den.

– Covid-19 får inte användas som en ursäkt för att begränsa yttrandefrihet. Med det här förbudet och den kommande nationella säkerhetslagen är det oklart om Hongkongs vaka till minne av händelserna vid Himmelska fridens torg någonsin kan hållas igen, kommenterade Joshua Rosenzweig, vice chef för Amnesty i sydöstra Asien.

De som organiserar vakan säger att de trots förbudet kommer att gå till Victoria Park, platsen där ljus tänds varje år, ändå. De uppmanar människor att anlända i grupper om högst åtta personer för att inte bryta mot reglerna om folksamlingar. Hur många de blir återstår att se, men flera Hongkongbor säger till nyhetsbyrån Reuters att de tänker hedra offren trots förbudet.

– Jag kan inte vara tyst bara för att folk säger åt mig att vara tyst, säger en kontorsarbetare som deltagit i varje vaka sedan 1989 till Reuters. 

Carrie Lam.
Carrie Lam. Foto: Philip Fong/AFP

Hongkongs politiska ledare Carrie Lam förnekar bestämt att den nationella säkerhetslagen kommer att inverka på Hongkongs relativa självständighet. Press- och yttrandefrihet kommer att vara kvar i Hongkong, enligt Carrie Lam. 

Samtidigt anklagade hon på tisdagen USA:s politiska ledning för dubbelmoral. USA har stöttat demonstranterna i Hongkong och hotade i förra veckan att frånta Hongkong dess speciella handelsstatus om den nationella säkerhetslagen införs.

Carrie Lam konstaterade att polisen i USA går hårt åt mot amerikaner som deltar i den protestvåg som sköljer över USA. Tongångarna från USA var helt andra när protester rasade i Hongkong, menade Carrie Lam vid en pressträff.

– De tar sitt eget lands nationella säkerhet på stort allvar, men när det gäller säkerheten i vårt land, särskilt situationen i Hongkong, har de skygglappar, sade Lam. 

Däremot ville hon inte svara på frågor om den nationella säkerhetslagen, när den är införd, kommer att hindra framtida minnesceremonier den 4 juni. Inte heller ville hon gå in på om sloganer som ”bort med enpartidiktaturen” i framtiden kommer att vara straffbara. 

Ämnen i artikeln

Hongkong
Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt