Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 03:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/minst-14-doda-i-brutal-eldstrid-med-mexikansk-knarkkartell/

Världen

Minst 14 döda i brutal eldstrid med mexikansk knarkkartell

Foto: Gerardo Sanchez/AP

Mexikansk polis utkämpade på lördagen en timslång eldstrid med tungt beväpnade medlemmar ur landets knarkmaffia. Minst 14 människor dödades, och stadshuset i en liten stad nära amerikanska gränsen blev fullständigt sönderskjutet.

Det var mitt på lördagen, klockan var kvart i tolv, när en kolonn med bestyckade pickup-bilar rullade in i den lilla staden Villa Unión en timmes bilresa från Texasgränsen.

I fordonen satt medlemmar ur en av Mexikos knarkkarteller, och deras mål var stadens myndighetsbyggnader. Väl framme öppnade de eld.

På rörliga bilder i sociala medier syns kolonnen köra in, med gängmedlemmar på flaken. Videoklipp från det som sedan händer leder tankarna till milisstrider. Smattret från automatvapen varvas med oroliga rop, medan rök syns stiga upp över hustaken.

När allt var över efter över en timme kunde polisen räkna till minst 14 dödsoffer, berättade delstaten Coahuilas guvernör Miguel Ángel Riquelme för pressen.

Fyra av de döda var poliser som sköts i det inledande anfallet, innan den lokala polisen fick förstärkning. Sex poliser skadades. Samtidigt saknas flera kommunala tjänstemän, enligt guvernören. Tio av gärningsmännen dödades.

Sammanlagt användes 14 fordon i angreppet, enligt polisen, och tolv tunga vapen beslagtogs.

Foto: Gerardo Sanchez/AP

Bilder tagna efter eldstriden visar hur det lilla stadshuset fullständigt hade skjutits sönder, med hundratals kulhål i väggarna.

Flera fordon hade också perforerats med skotthål, bland annat en svart pickup med en kulspruta monterad på flaket och förkortningen CDN skriven på omgivande pansarplåt och på dörrarna. Bokstäverna syftar på knarkkartellen Cartel del Noreste, som har sin bas i delstaten Tamaulipas i det nordöstra hörnet av Mexiko.

Andra bilar hade bränts ut. 

Guvernören Riquelme sade att en säkerhetsstyrka kommer att vara kvar i Villa Unión i flera dagar som en trygghetsskapande åtgärd, skriver AP.

CDN-kartellen har en tid försökt etablera sig i Coahuila. ”Dessa grupper kommer inte att tillåtas att ta sig i på delstatens territorium”, hette det i ett uttalande från delstatsregeringen.

Mexikos våldsamma maffiakrig eskalerade dramatiskt för 12 år sedan. Mordfrekvensen hade då sjunkit i 15 år men steg snabbt igen till en topp 2011 på 23,5 mord per 100.000 invånare. Det är internationellt sett en mycket hög nivå men en god bit under de våldsammaste länderna i Latinamerika.

Därefter följde tre år av minskande våld, men från 2016 steg kurvan igen, och förra året nådde mordfrekvensen ett nytt svart rekord med nästan 30 per 100.000.

Hittills i år har antalet mord ökat med två procent jämfört med samma period förra året, enligt preliminära siffror.

Siffrorna är besvärande för vänsterpresidenten Andrés Manuel López Obrador, som valdes förra året efter det att två presidenter i rad misslyckats med att stävja våldsvågen, ett av Mexikos mest akuta problem.

Foto: Gerardo Sanchez/AP

USA:s president Donald Trump ökade spänningen gentemot grannlandet för några dagar sedan när han sade att USA skulle börja betrakta kartellerna som terrorgrupper.

López Obrador kommenterade detta med att slå fast att Mexiko inte skulle acceptera utländsk intervention på mexikansk mark, men att Mexiko så småningom skulle hantera problemet.

Miguel Ángel Riquelme hade samma uppfattning när han mötte journalister efter den blodiga eldstriden i Villa Unión:

– Jag tror inte Mexiko behöver ingripande utifrån, jag tror Mexiko behöver samordning och samarbete. Vi är övertygade om att staten har makt att få bukt med de kriminella, sade guvernören, som politiskt står i opposition till López Obrador.

https://twitter.com/vanguardiamx/status/1200861496403800069?s=20

 

Foto: Skärmdump från Google maps