Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Minst 18 bergsklättrare döda – många saknas

Det kraftiga skalvet utlöste flera omfattande laviner av snö, is och stora stenar på Mount Everest. Minst 18 bergsklättrare ska ha dött och upp till 30 ha skadats. ”Vi kommer att sova i skift i natt”, säger svensken Robin Trygg.

– Stora stenblock kom rullande ned från bergets sluttning och det pågick säkert i tio sekunder men kändes som en halvtimme, berättar den brittiske bergsklättraren Tim Bradshaw för Sky News.

Bilder från baslägret vid Everest visar på svåra väderförhållanden med snö och dålig sikt. Under flera timmar troddes klättrarna vid baslägret vara instängda men framåt kvällen upptäcktes en väg ut.

Skalvet kom under högsäsongen för klättrare som försöker nå Mount Everest topp. Enligt Pathfinder Travels ska flera hundra svenskar befinna sig i Nepal just nu; en handfull av dem på Mount Everest eller på bergen runt omkring. Förutom Pathfinder Travels arrangerar Expeditionsresor, Adventure Lovers, Far Away Adventures och Hi on Life resor till området.

– Vi har varit i kontakt med de sex personer som reser med oss och alla har klarat sig utan skador. Vi har heller inte hört att några andra svenskar ska ha skadats, säger Pelle Aronsson på Pathfinder Travels till DN.

På sin webbplats skriver Robin Trygg, som besteg Mount Everest 2011, att han befann sig på 5.600 meters höjd på berget Cho Oyu i Himalaya när skalvet fick marken att skaka:

– När skalvet kom var det så kraftigt att det var svårt att gå rakt och vi hörde hur det rasade på flera håll. Sedan dess har det kommit ett kraftigt efterskalv och ett mindre, säger han på satellittelefon.

Hur gör ni nu? Kan ni ta er därifrån?

– Vi kommer att sova i skift i natt, med kläderna på, eftersom vi är oroliga för att snön och isen kan lossna och falla ned på oss om det blir ytterligare ett skalv.

– Sedan kommer vi att försöka ta oss tillbaka till Katmandu och får nog förbereda oss på att möta en helt annan värld än vi gjorde när vi lämnade staden för en månad sedan, säger Robin Trygg.

Far Away Adventures vd Inka Gurung säger till DN att de just nu inte har någon grupp i området:

– Som tur var lämnade den senaste gruppen Nepal för två dagar sedan, säger hon. Men vi är hemskt oroliga för våra vänner i Nepal.

Inte heller Adventure Lovers befinner sig på Mount Everest.

– Men jag har hört att den södra sidan, mot Nepal, har drabbats hårt. Den norra, mot Tibet, har klarat sig bättre, säger Michael Zettergren.

Hi on Life Himalayas Christina Sandström säger att den grupp med två svenskar och bärare som hennes man är ledare för befinner sig väl i Lukla på 2.900 meters höjd:

– Men de står utomhus nu, trots att regnet vräker ned, eftersom det har varit flera svåra efterskalv, säger hon. Vi har anställda och vänner i Katmandu också men dit går det inte att ringa.

Christina Sandströms man tog sig ned med sin grupp strax innan skalvet utlöstes:

– De satt och drack te vid en stuga på 4.000 meters höjd när skalvet gick och det rasade snö och stora stenar från bergssidan någon kilometer högre upp, berättar hon.

Ett annat ögonvittne, dansken Carsten Lillelund Pedersen, beskriver enligt CBS och AP hur han själv befann sig på 5.000 meters höjd när jordbävningen utlöste lavinerna. Han har själv sett en person med båda benen brutna och skriver att man fruktar att ett stort antal klättrare kan ha begravts i sina tält.

Omkring 125 danskar befinner sig just nu i Nepal, skriver Jyllands-Posten.

Ett amerikanskt team skrev på sin Facebooksida att samtliga klarat sig oskadda, skriver USA Today. Också för den amerikanska gruppen var skalvet omskakande och de fick se en isväg förstöras framför sina ögon.

Enligt Nepals turistmyndighet har hittills tio dödsfall kunnat bekräftas men nyhetsbyrån Reuters skriver att en grupp från indiska armén ska ha hittat 18 döda på Mount Everest. Omkring 30 ska ha skadats på och omkring berget. Många saknas också.

En av dem som dog på Everest var chefen för Google X, Dan Fredinburg, skriver hans syster Megan i ett meddelande på Instagram. Fredinburg beskrivs som en erfaren klättrare

Jordbävningen i Nepal har hittills krävt långt över tusen liv, en siffra som befaras stiga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.