Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 17:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/minst-1900-frihetsberovade-efter-protester-i-egypten/

Världen

Minst 1.900 frihetsberövade efter protester i Egypten

Bild 1 av 2 Protestanter vid Tahrirtorget i Kairo på fredagen 20 september.
Foto: STR/AFP
Bild 2 av 2 Protestanter vid Tahrirtorget i Kairo på fredagen 20 september.
Foto: AFP

Efter helgens protester i Egypten har antalet frihetsberövade stigit till minst 1.900 människor, rapporterar The Guardian. Samtidigt kan nya demonstrationer bryta ut på fredagen.

Sedan demonstrationerna mot Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi i helgen har siffran över antalet frihetsberövade successivt stigit. Nu uppger den Kairobaserade människorättsorganisationen Egyptiska centret för ekonomiska och sociala rättigheter att minst 1.900 personer gripits, skriver The Guardian

Dessutom uppger centret att inte bara demonstranter frihetsberövats, utan också åskådare och andra som inte deltog i protesterna. Även flera ledande oppositionella har gripits trots att de inte närvarat vid demonstrationerna.

Det var efter en uppmaning från Mohammed Ali, en egyptisk mångmiljardär som befinner sig i Barcelona, som människor tog sig ut på gatorna för att visa sitt missnöje mot president al-Sisi och korruptionen i landet. Mohammed Ali har nu återigen uppmanat en miljon människor att demonstrera på fredag.

Det är dock oklart hur många människor som kommer våga sig ut på gatorna efter att helgens protester bemöttes med tårgas, gummikulor och skarp ammunition. 

På torsdagen bevakas Tahrirtorget i Kairo, som var centrum för demonstrationerna under arabiska våren 2011, av bland annat kravallpolis. Samtidigt rapporteras att polis har stoppat och visiterat fotgängare runt om i staden.

– Jag kommer gå ut och delta, för det kan inte bli värre än den nuvarande situationen. Vi är inte värda någonting i det här landet, säger läraren Fatma till The Guardian.

De senaste dagarna har internetåtkomsten i Egypten begränsats, bland annat när det gäller sociala medier som Twitter, Facebook messenger och Skype. Dessutom har tre journalister gripits och flera nyhetssidor tillfälligt blockerats, till exempel BBC och Al Jazeera.

Demonstrationer av helgens omfattning är mycket ovanliga i Egypten, då de i praktiken är förbjudna och därför inte har ägt rum sedan landets nuvarande president al-Sisi tog makten med hjälp av militären 2013.

Läs mer:

Nathan Shachar: Mångmiljonär fick egyptier att demonstrera

Egyptisk människorättsadvokat fängslad