Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Minst 21 döda i terrorattack mot universitet i Pakistan

En grupp beväpnade män gick till attack mot ett universitet i Charsada i nordvästra Pakistan. Skottlossning och explosioner hördes från skolan, och polisen uppger att minst 21 personer dödats. Vid 10.00-tiden rapporteras terroristerna ha dödats.

Dödstalen i den pågående terrorattacken mot ett universitet i Charsada i Pakistan stiger. Minst 21 personer uppgavs vid 08.40-tiden ha dödats och 30 skadats rapporterar nyhetsbyrån AFP, med hänvisning till polisen. Samtidigt befarar man att så många som totalt 40 av studenterna ska ha mist livet.

Gärningsmännen tog sig på förmiddagen lokal tid in på skolan och öppnat eld i klassrum och sovsalar. Polis på plats rapporterar också att det hörts två explosioner, skriver Reuters.

Vid 10.00-tiden ska polisens insats vara över, och de fyra terroristerna ha dödats, enligt AFP.

Samtidigt tog en pakistansk taliban-rörelse, TTP, på sig dådet, som enligt talesmannen Umar Mansoor är en hämnd för en tidigare militäroffensiv mot talibanerna i de pakistanska stamområdena.

Minst åtta dödade rapporteras vid 08.00-tiden på morgonen. Uppgifterna kom från räddningsarbetare. Då pågick fortfarande en eldstrid mellan säkerhetsstyrkor och terrorister. Tre av de dödade ska vara studenter, enligt polisen.

Tidigare kom det uppgifter från lokala medier om att en kemilärare dödats och 50 studenter ska vara skadade, enligt Reuters. Strax därefter uppgav polisen att två av terroristerna skjutits och att de flesta studenterna räddats.

Några terrorister var fortfarande vara på fri fot inne i byggnaderna, och de hade tagit gisslan.

På universitetet Bacha Khan i Charsada, i det oroliga nordvästra Pakistan, ska det finnas 3.000 studenter. Ytterligare 600 gäster uppges finnas där, för ett särskilt evenemang, enligt lokala medier.

Enligt The Tribune tog sig terroristerna in bakvägen och sköt vilt omkring sig. Två vakter vid universitetet uppges ha skadats.

Övriga skolor i området har stängts.

Attacken sker lite mer än ett år efter att talibaner dödade över 130 elever på en skola i Peshawar.

Enligt polischefen Saeed Wazir är motivet bakom attacken fortfarande oklart.

– Vi försöker rädda eleverna och de anställda på institutionen, sa han.

Säkerhetsstyrkor sattes sedan in mot terroristerna.

Shabir Khan, på engelska fakulteten, var på väg till sin arbetsplats när skjutandet startade.

– De flesta studenter och lärare var i klassrummen när skottlossningen började. Jag har ingen aning om vad som händer, men jag hörde en ur säkerhetspersonalen säga i telefon att många blivit skadade och dödade, säger han till Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.