Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/minst-21-omkomna-i-dubbla-lavinolyckor-i-turkiet/

Världen

Minst 38 omkomna i dubbla lavinolyckor i Turkiet

En lavin i distriktet Bahçesaray i östra Turkiet på tisdagen följdes på onsdagen av ytterligare en. Bland annat ett antal räddningsarbetare fångades då av den nya lavinens snömassor.
En lavin i distriktet Bahçesaray i östra Turkiet på tisdagen följdes på onsdagen av ytterligare en. Bland annat ett antal räddningsarbetare fångades då av den nya lavinens snömassor. Foto: AFP

Minst 38 personer har omkommit i två laviner i distriktet Bahçesaray i östra Turkiet. Av de omkomna var 33 räddningsarbetare och civila som var på plats efter den första lavinen, som gick på tisdagen. Fem personer omkom i den, enligt räddningsmyndigheten AFAD.

TT Text

Myndigheten uppger att ytterligare 53 personer har skadats. Enligt det turkiska inrikesdepartementet har 30 personer räddats ur snömassorna. Räddningsledningens bedömning är ändå att fler personer alltjämt är fångade av snön och att fler dödsoffer befaras.

Videoupptagninar från området visar räddningspersonal som med skovlar och käppar bearbetar snömassorna, i hopp om att lokalisera och ta sig ner till personer instängda i fordon efter den andra lavinen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Meki Arvas, borgmästare i ett distrikt i provinsen Van, säger enligt tv-kanalen NTV att cirka 300 personer arbetade vid platsen för att undsätta personer som fastnat under en tidigare lavin, när ytterligare en lavin gick på onsdagen.

Enligt nyhets-tv-kanalen CNN Türk tros människor sitta fast i en minibuss och i en entreprenadmaskin under snön, medan andra uppgifter säger att de räddats.

Räddningspersonalen arbetar under bistra förhållanden efter de båda lavinerna i distriktet Bahçesaray i Van-provinsen i östra Turkiet.
Räddningspersonalen arbetar under bistra förhållanden efter de båda lavinerna i distriktet Bahçesaray i Van-provinsen i östra Turkiet. Foto: Yilmaz Sonmez/AP

Räddningsarbetarnas uppgift var att få fram personer som stängts inne av den lavin som på tisdagen gått i området. I den lavinen uppges fem personer ha omkommit, medan åtta kunde räddas. Det var när arbete pågick för att lokalisera ytterligare två saknade som den andra lavinen gick.

Laviner är inte ovanliga i regionen, men enligt myndigheter har det aldrig tidigare i modern tid handlat om så kraftiga laviner som dessa.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har informerats om händelsen.