Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Minst 25 döda i våldsamt Kiev

Foto: Vasily Fedosenko/Reuters

Kravallpolis gick natten till onsdagen till förnyad attack för att tränga bort demonstranter från Självständighetstorget i Kiev, i en blodig aktion som krävt minst 25 dödsoffer det senaste dygnet. En av de döda är en journalist som misshandlades och sköts av okända gärningsmän, enligt BBC.

Ukrainas hälsodepartement bekräftar nu på onsdagen de höga dödstalen i gatustriderna.

Enligt departementet har 25 dödsoffer konstaterats, skriver nyhetsbyråer.

Kiev Post rapporterar på onsdagseftermiddagen att dödsoffren uppgår till 26 personer på onsdagseftermiddagen.

Nio av dem ska vara poliser.

Ukrainas hälsominister uppger för Interfax att 263 demonstranter och 342 poliser, de flesta med skottskador, vårdas på olika sjukhus i Kiev.

En av de döda är den ukrainske journalisten Vjacheslav Veremij som avled på sjukhus efter att ha misshandlats och skjutit av okända gärningsmän i Kiev, uppger hans kollegor för BBC.

Enligt medier i Ukraina arbetade han för dagstidningen Vesti.

Polisen kontrollerade tidigt på onsdagsmorgonen nästan halva torget, rapporterade Reuters. Flera våningar i proteströrelsens högkvarter stod i brand och dramatiska bilder visade hur människor klättrade längs fasaden för att ta sig ut.

Brandbekämparna tvingades under natten lämna Fackföreningshuset sedan golvet mellan femte och fjärde våningen rasat samman i den utbrända byggnaden.

Räddningstjänsten rapporterade tidigare att 41 människor räddats ur byggnaden, enligt Russia Today. Över 100 brandmän deltog i släckningsarbetet som försvårades av sammanstötningarna mellan demonstranter och poliser.

Det förekom inga uppgifter om dödsoffer i samband med branden.

Omvärlden följde den dramatiska utvecklingen i Ukraina och USA:s vicepresident Joe Biden ringde president Viktor Janukovytj för att mana till maximal återhållsamhet, uppger Vita huset.

Sent på kvällen fick oppositionsledarna Vitalij Klytjko och Arsenij Jatsenjuk träffa Janukovytj. Efteråt sade de att mötet inte lett till någon lösning på krisen.

Enligt Klytjko ska Janukovytj ha vägrat att beordra polisen att avbryta offensiven mot demonstranterna. Presidenten själv sade i ett uttalande tidigt på morgonen att demonstranterna "har gått över gränsen", rapporterar AFP.

Han sade också att det ännu inte är för sent att lösa konflikten, men manade ledarna för oppositionen att ta avstånd från "radikala krafter", enligt Reuters.

Protesterna spred sig till flera städer i västra delen av landet. Bland annat ska aktivister ha satt en polisstation i brand i staden Ternopil.

– Jag är mycket chockad. Jag trodde aldrig att detta skulle kunna ske mitt i huvudstaden i ett demokratiskt land, säger Bogdan Woran, en av dem som under tisdagen demonstrerade på Självständighetstorget och blev vittne till våldet.

Själv lämnade han torget sent på kvällen.

– Just nu skjuter de mot folk och jag har ingen hjälm och inget skydd, berättar han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.