Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Minst 29 dödade i raketattack i Mariupol

Minst 27 personer uppges ha dödats i raketattacken i Mariupol i östra Ukraina.
Minst 27 personer uppges ha dödats i raketattacken i Mariupol i östra Ukraina. Foto: Nikolai Ryabchenko/Reuters

Dödstalen stiger efter raketattacken på lördagsmorgonen i Mariupol i östra Ukraina. Minst 29 människor uppges ha dödats och ett mycket stort antal skadats.

Raketangreppen mot hamnstaden Mariupol träffade bostäder och en marknadsplats och dödssiffrorna steg under hela lördagen. Lokala medier i staden angav strax före klockan 16 svensk tid antalet döda till 27 och antalet skadade till 97. Liknande uppgifter kom från Ukrainas inrikesdepartement, enligt Kyiv Post. Senare på kvällen ökade antalet döda till 29 medan antalet skadade ändrades till 96. Senare på kvällen publicerades en lista över de döda och skadade efter bombangreppet.

Sjukhusen i staden uppmanade under dagen folk att lämna blod för att kunna ta hand om alla skadade.

Rebellernas ledare Alexander Zakhartjenko förklarade vid 16-tiden för den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti, att man inlett en offensiv mot staden. 

– I dag har vi inlett anfallet mot Mariupol, vilket är det bästa sättet som vi kan hedra våra döda på, sa Zakhartjenko.

Denis Pushilin, talman i det självutropade Folkrepubliken Donetsk, som hålls av de proryska rebellerna, förnekade dock att rebellerna låg bakom raketanfallet på Mariupol:

– Det är ytterligare en provokation från Kievs sida. Vi har inget artilleri, sa han till RIA Novosti.

Attacken verkar ha inletts på lördagsmorgonen men uppgifter till DN talar om att stridsvagnar, som beskrevs som rebellkontrollerade, synts i staden redan sent på fredagen samtidigt som ett begränsat raketanfall då också ska ha genomförts.

Grad-raketerna träffade på lördagen en marknad i ett bostadsområde i den strategiskt belägna staden vid Svarta havet. Strömmen bröts, gasledningar skadades och bilar och bostäder tog eld i samband med beskjutningen och det är framför allt den östra delen av staden som har drabbats. De flesta bränderna var släckta vid lunchtid, uppger kommunen på sin webbplats.

De flesta av dödsoffren förefaller vara civila. Två av de 29 döda ska vara barn, dessutom har fem skadats.

– Rebellerna har redan tagit flygplatsen. Och nu börjar de förstöra själva Mariupol, sa en boende i staden i telefon till nyhetsbyrån AFP.

Grad-raketerna som användes vid beskjutningen härstammar från Sovjettiden, och tros användas av båda sidor i kriget.

Anfallet föranledde ett krismöte i Mariupol där borgmästaren Jurij Hotlubey under 45 minuter ledde en grupp inom förvaltningen för att få en överblick över situationen.

På lördagen sa Ukrainas försvarsminister Stepan Poltorak i ett uttalande som publicerades av ryska RIA Novosti att den proryska milisen går på offensiv men att ukrainska trupper bara under fredagen dödat 265 milismän.

Försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg fördömde i starka ordalag beskjutningen av Mariupol och kallade det som hänt för en storskalig offensiv av de pro-ryska separatisterna. Stoltenberg konstaterade att beskjutningen kommit från pro-ryskt territorium:

”Beskjutningen av bostadsområden i Mariupol från separatistkontrollerat område har kostat minst 20 människor livet och skadat betydligt fler”, skrev Nato i ett uttalande på lördagskvällen.

Stoltenberg uppmanade Ryssland att sluta ge sitt stöd till separatisterna och att sluta destabilisera Ukraina.

I ett annat uttalande fördömde chefen för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas övervakningsmission i Ukraina, ambassadör Ertugrul Apakan, raketattacken. Han påminde också om hur attacker mot civila har ökat:

”Tyvärr har vi under de senaste dagarna kunnat bevittna hur den urskillningslösa beskjutningen av hela regioner i Donetsk och Luhansk har ökat, inklusive mot tätbefolkade områden såsom staden Donetsk och Debaltseve”, skrev Apakan i uttalandet.

Rättelse 2015-01-25 07:14
Alexander Zakhartjenko har inte specifikt tagit på sig lördagens raketattack mot Mariupol, som det stod i en tidigare version av texten. Det han sagt är att man inlett en offensiv mot Mariupol.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.