Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Minst 34 döda i explosion i Ankara

Foto: Erol Ucem/AFP

Minst 34 personer har dödats och ytterligare ett 120-tal har skadats i en våldsam explosion i Turkiets huvudstad Ankara på söndagkvällen. Enligt landets inrikesminister orsakades explosionen av en bilbomb. 

Den kraftiga explosionen skedde strax före klockan 19 lokal tid vid en busstation med ett tiotal hållplatser vid parken Güvenpark i centrala Ankara. Platsen för dådet är en knutpunkt för kollektivtrafik och ligger i närheten av flera regeringsbyggnader, däribland justitiedepartementet och premiärministerns kansli. På tv-bilder syns flera brinnande fordon, bland annat en buss.

Landets inrikesminister Efkan Ala uppgav på söndagskvällen att explosionen orsakats av en bilbomb och att regeringen utgår ifrån att en terrororganisation ligger bakom dådet. Redan på måndagen ska myndigheterna offentliggöra en utredning med fler detaljer kring attentatet och uppgifter om vilken gruppering som tros ligga bakom. 

Den kurdiska PKK-gerillan, eller en grupp med kopplingar till PKK, pekades tidigt ut som skyldiga efter att fynd gjorts på attentatsplatsen, uppgav säkerhetspersonal för nyhetsbyrån Reuters. Vid denna upplagas pressläggning hade dock ingen gruppering tagit på sig dådet och det var oklart om regeringen delar den uppfattningen. 

Svaret från president Recep Tayyip Erdogan var dock kraftfullt.

– Attacken bara ökar vår beslutsamhet att bekämpa terroristerna. Vi kommer aldrig ge upp rättigheten att försvara oss, sade han till Reuters sent på söndagskvällen och fördömde dödandet av civila.

Platsen för explosionen var till synes väl vald. Den inträffade vid en knutpunkt för kollektivtrafik i närheten av flera regeringsbyggnader, däribland justitiedepartementet och premiärministerns kansli.

Turkiet har under det senaste året drabbats hårt av en serie våldsamma terrordåd. Söndagens attentat är den andra bilbomben som skakar regeringskvarteren i huvudstaden under bara den senaste månaden. Så sent som för tre veckor sedan omkom 29 människor, de flesta soldater, efter att en bilbomb exploderade intill en militärtransport i Ankara. Den kurdiska väpnade gruppen TAK tog på sig dådet och hotade med fler attacker.

– Turkiet har blivit ett mål för terroristattacker till följd av de senaste årens instabilitet i närområdet, sade Recep Tayyip Erdogan till Reuters efter dådet. 

USA:s säkerhetstjänst varnade i fredags för att en eventuell attack kunde riktas mot regeringsbyggnader i Ankara, men på en plats som befinner sig flera kilometer från den nu aktuella attentatsplatsen. De turkiska myndigheterna har höjt beredskapen och flaggat för skärpt säkerhet kring myndighetsbyggnader och utländska ambassader i Ankara. 

Ett stort antal ambulanser skickades till platsen och av rädsla för fler explosioner evakuerades människor från området av säkerhetsstyrkor. Den turkiska radio- och tv-myndigheten utfärdade ett förbud mot att visa bilder från platsen och på offren.

På söndagkvälen fanns inga uppgifter om att svenskar ska ha funnits bland offren. 

– Att det har varit en explosion vet vi. Men vi har inga uppgifter om drabbade svenskar, säger Kent Öberg, vid UD:s presstjänst, till TT.

Vid 23-tiden på söndagskvällen räknade myndigheterna till 34 dödsoffer och ett 120-tal skadade, siffror som kan komma att stiga ytterligare. Enligt landets hälsominister ska en eller två av de omkomna vara gärningsmän. 

Foto:

Fakta. Tidigare terrordåd

Den 17 februari dödade en bilbomb i Ankara 29 människor och skadade ett stort antal personer. Den väpnade kurdiska separatistgruppen TAK tog på sig dådet och hotade med fler attacker. Läs mer här

Den 12 januari exploderade en sprängladdning på Sultanahmet-torget, ett känt turistområde i Istanbul. Elva turister dödades i attacken, som den islamistiska terrororganisationen IS tog på sig. Läs mer här

Den 10 oktober förra året attackerade två självmordsbombare en folkmassa med fredsaktivister i huvudstaden Ankara och 103 männi­skor dog. Terrororganisationen IS tog på sig dådet. Läs mer här

Källa: TT

Fördjupning. Dådet i Ankara
  • Facebook- och Twitterförbud efter bombdådet.
    En domstol i Ankara förbjuder användare av Facebook, Twitter och vissa andra sajter tillgång till de sociala nätverkstjänsterna. 
  • Expert: Dådet kan gynna Erdogan.
    Ett flertal aktörer har intresse av att skada Turkiet. Men oavsett vilken grupp som visar sig ligga bakom bomdådet i hjärtat av Ankara, kan massmordet gynna president Recep Tayyip Erdogan, säger Turkietexperten Paul Levin.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.