Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-31 12:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/minst-39-doda-i-tunisisk-attack/

VÄRLDEN

Minst 39 döda i tunisisk attack

Bild 1 av 2
Videon är 58 sek lång. Dödssiffran stiger i attacken mot två hotell utanför den tunisiska turistorten Sousse, rapporterar flera nyhetsbyråer. Minst 27 personer har dött i skottlossningen som skett på stranden och vid två hotell.
Bild 2 av 2
Foto: Fethi Belaid/AFP

Minst 39 personer dödades och 36 skadades på fredagen vid ett terrorattentat på turistorten Sousse i Tunisien där omkring 200 svenskar befinner sig. En misstänkt gärningsman som var beväpnad med en automatkarbin av typen AK-47 sköts ihjäl i en skottväxling med polisen.

Det fanns på eftermiddagen motstridiga uppgifter om hur många gärningsmän som deltagit i attacken. Den dödade gärningsmannen var enligt TT en tunisisk student och tidigare okänd för polisen. Polisen talade tidigare om att minst två gärningsmän deltagit men inrikesministeriet säger nu att det rör sig om en gärningsman, enligt BBC. Även vittnen talar om en ensam attentatsman.

– Det var endast en attentatsman. Han var ung och klädd i kortbyxor – som om han själv vore turist, säger en hotellanställd till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt vittnen hade gärningsmannen gömt sitt automatvapen i ett parasoll som han bar runt på innan han öppnade eld på stranden och kastade sprängmedel liknande en bomb. Enligt säkerhetspersonal ska ytterligare en bomb hittats på gärningsmannens kropp.

Bilder på massakerns offer spreds snabbt i sociala medier.

Omkring 200 svenskar befinner sig i området, vilket innebär Sousse med angränsande områden. UD uppmanar nu svenskar i området att hålla sig inomhus och att hålla sig informerade om händelseutvecklingen, enligt TT.

– I nuläget har vi inga uppgifter om att någon av dem skulle ha drabbats av dåden, säger Gabriel Wernstedt på UD:s presstjänst till DN.

De flesta som dödats i attentatet är turister, enligt Mohammed Ali Aroui, talesperson för det tunisiska inrikesministeriet. I ett uttalande meddelar hälsoministeriet att det finns britter, tyskar, belgare och tunisier bland offren.

Detur som flyger till Tunisien har ställt in kvällens avgångar och resebolagets informationschef Staffan Jansson säger till DN att man försöker få kontakt med fyra svenska resenärer som saknas i området.

– Just i det här området i Sousse, El Kantoui, hade vi 59 gäster när attacken inleddes, men de flesta av dem var just då på väg till flygplatsen. Just nu försöker vi nå fyra gäster som fortfarande befinner sig i området. Tyvärr har vi inga uppgifter om dem just nu, säger Staffan Jansson.

Totalt har Detur 156 resenärer i Sousse med omnejd, enligt Jansson. Ingen av dem ska ha bott på det hotell som nämnts i medierapporteringen som det första som attackerats.

Erna Littorin är kanslist på det svenska honorärkonsulatet i Sousse. Hon vittnar för DN om en spänd och orolig stämning på semesterorten.

– Vi på konsulatet är okej. Men det passerar ambulanser här utanför hela tiden, säger hon, innan hon arbetar vidare.

Den brittiska turisten David Schofield säger till Sky News att han var vid poolen på sitt hotell när han hörde en stor explosion och människor började springa tillbaka mot hotellet.

– Vi hörde folk säga att det var vapen på stranden. Folk sköt på stranden, säger han till Sky News.

Statsminister Stefan Löfven (S) fördömer attacken.

– Det är ett fruktansvärt dåd – fegt och rått. Det måste fördömas å det kraftigaste, säger han på en pressträff när EU-toppmötet i Bryssel just avslutats.

– Vi står upp på riktigt för ett öppet, demokratiskt samhälle och kommer aldrig låta terrorismen segra.

Vid 20-tiden på fredagen hade ingen ännu tagit på sig ansvaret för attentatet.

I mars attackerade islamistiska militanta ett museum i huvudstaden Tunis, då 21 turister dödades.

Två andra dåd utfördes också under fredagen, utanför Grenoble i Frankrike då en person halshöggs och en terrorattack mot en moské i Kuwait city i Kuwait där 27 personer miste livet.

Enligt utrikesministeriet i USA är det inget som tyder på att det finns ett samband mellan de tre dåden och inte heller Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, tror på att de var samordnade organisatoriskt.

– Nej, men det finns utan tvekan ett ideologiskt samband, säger Ranstorp till TT.

Jihadistgruppen Islamiska staten har tagit på sig dådet i Kuwait och det var bara för några dagar sedan som gruppens talesperson Abu Muhammad al-Adnani uppmanade till fler terrorattacker under den heliga månaden av ramadan.

Både Ranstorp och kollegan Hans Brun, verksam vid King's College i London, tror att det finns en risk för fler attacker i närtid, rapporterar TT.

Videon är 58 sek lång. Dödssiffran stiger i attacken mot två hotell utanför den tunisiska turistorten Sousse, rapporterar flera nyhetsbyråer. Minst 27 personer har dött i skottlossningen som skett på stranden och vid två hotell.

Liveeventet är inte längre tillgängligt.