Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Minst 40 döda i skogsbränderna i Kalifornien

00:36. Polisen i Sonoma kör rakt in i brandinfernot i Kalifornien. Det är den värsta skogsbranden som drabbat delstaten. Minst 40 personer har dött och flera saknas.

Dödstalet fortsätter att stiga efter skogsbränderna i norra Kalifornien, de värsta i den amerikanska delstatens historia – minst 40 personer har nu bekräftats döda. Frustrationen över att tvingas vara evakuerade växer

Allt fler som flytt bränderna är angelägna om att återvända till sina hem, om inte för annat så för att värdera skadorna på fastigheter och andra egendomar. Många har tvingats till alternativa boenden och knappa omständigheter sedan katastrofen började den 8 oktober, och oron är står för somliga att deras hem har plundrats i deras frånvaro.

Andra är kritiska mot det du upplever vara omotiverat stora evakueringsområden. Flera personer syns vid avspärrningarna med skyltar med budskap som ”Stoppa evakueringen nu” och de som inte har anhöriga eller vänner att bo hos har många gånger fått ta in på hotell, vilket de beklagar sig blir en onödig kostnad.

Utöver hanteringen av döda, skadade och evakuerade utreder myndigheterna omkring 300 personer som har anmälts saknade. Många har anmälts saknade av vänner eller släktingar långt borta som inte har fått tag på dem ännu. Det kan röra sig om missförstånd.

Bland de svårast drabbade områdena är Sonoma där 22 personer hittats döda. Kaliforniens guvernör Jerry Brown besökte tillsammans med två senatorer området under lördagen, och sade att han aldrig sett sådana destruktiva bränder förut.

Han kallar det ”en av de största tragedierna som Kalifornien har upplevt”. Han sade också till invånarna att faran kvarstår och uppmanade dem att evakuera om de uppmanas till det. Minst 8 har omkommit i Mendocino, 6 i Napa och 4 i Yuba – det vill säga totalt minst 40 mellan åldrarna 14 och 100 år – och de allra flest dog under första dygnet då bränderna överraskade.

Omkring 100.000 personer är i nuläget evakuerade, ett hundratal av dem evakuerades under lördagen. Cirka 5.700 byggnader uppges ha förstörts och på flera håll innebär det med marken helt jämnade samhällen i bara olika gråtoner. 

Bränderna bröt ut i söndags, de flesta i områden berömda för sin vinproduktion. Cirka 10.000 brandmän bekämpar eldarna som nu omfattar omkring 900 kvadratkilometer, 250 fler på bara två dygn – fler räddningsarbetare mobiliseras nu från södra delarna av delstaten. Vad som orsakat bränderna är oklart, men en misstanke är att någon elkabel fällts av en stark vind och därefter fått den torra vegetationen att fatta eld.

• Läs mer: Fångar släpps ut för att släcka Kaliforniens bränder

En del meteorologiska förutsättningar, exempelvis mojnande vindar, talar till räddningstjänsternas fördel, men fortfarande råder den mycket låga luftfuktighet som gjort det lätt för eldarna att sprida sig. Lufttemperaturerna pendlar mellan knappt 10 nattetid och omkring 30 dagtid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.