Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/minst-60-doda-i-is-dad-i-sodra-irak/

VÄRLDEN

Minst 60 döda i IS-dåd i södra Irak

Minst 60 personer har dödats och drygt 80 skadats i de dubbla attackerna nära staden al-Nasiriyya i södra Irak men dödstalen väntas stiga ytterligare. Terrorgruppen IS har tagit på sig dåden..

60 personer har dött efter attackerna, som utfördes genom skottlossning i en restaurang och den andra kort därpå genom självmordsbombare med en bil mot en vägpostering, uppger lokala beslutsfattare.

Ytterligare 83 människor har skadats i attackerna, säger Abdel Hussein al-Jabri, ställföreträdande chef för sjukvården i provinsen Dhiqar. Han tror att antalet döda sannolikt kommer att stiga eftersom många av de skadade är i kritiskt tillstånd.

Terrorgruppen IS tar enligt sitt propagandaorgan Amaq på sig attackerna, rapporterar Reuters.

Enligt nyhetsbyrån AP ligger den attackerade restaurangen längs den största vägen norrut, mot huvudstaden Bagdad.

Enligt källor inom säkerhetsstyrkorna var gärningsmännen utklädda till shiamuslimska milismän som kämpar vid sidan av regeringsstyrkorna mot IS.

Bland dödsoffren finns flera iranska medborgare. Majoriteten av befolkningen i provinsen Dhiqar är shiamuslimer, och de dödade iranierna uppges ha varit pilgrimer. Många iranier som passerar området är på väg till shiamuslimska heliga platser vid de irakiska städerna Najaf och Karbala längre norrut.

Den extrema sunnimuslimska terrorgruppen IS brukar ta på sig dåd mot både säkerhetsstyrkor och shiamuslimer runt om i landet.

Dödstalen i de nya attackerna gör dem till de blodigaste IS-dåden sedan gruppen jagades ut från Iraks näst största stad Mosul i juli av regeringstrogna styrkor.

IS har den senaste tiden förlorat mark och tryckts tillbaka mycket kraftigt militärt i både Irak och Syrien.

Ämnen i artikeln

Irak
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt