Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Minst 75 döda i IS-dåd i Syrien

Minst 75 människor dödades i lördagens IS-dåd i Deir Ezzor i Syrien, rapporterar nyhetsbyrån AFP, som refererar till organisationen Syriska människorättsobservatoriet.

Bilbombsdådet ägde rum på lördagen i ett större flyktingläger på den östra sidan av floden Eufrat. Området kontrolleras av styrkor tillhörande SDF-alliansen, en sammanslutning av kurdiska och arabiska miliser som stöds av USA.

Först talades om ”tiotals” dödsoffer, men på söndagen rapporterades betydligt dystrare siffror, skriver AFP. Minst 75 människor ska ha dödats och 140 skadats, enligt Rami Abdel Rahman, ledare för den Londonbaserade oppositionsorganisationen Syriska människorättsobservatoriet.

Organisationen får sina uppgifter från ett nätverk av observatörer på marken i Syrien.

Offren var framför allt personer som flytt undan striderna i den hårt krigsdrabbade provinsen Deir Ezzor.

Det pågår sedan en tid intensiva strider i och kring staden Deir Ezzor, som varit ett av Islamiska statens viktigaste fästen. Terrorsekten har pressats tillbaka hårt.

I torsdags nåddes omvärlden av uppgifter om att staden återerövrats helt av den syriska armén, understödd av lojala miliser och ryskt flyg.

Lördagens bombdåd var inte första gången IS attackerar civila som flyr striderna i området. Den 12 oktober dödades minst 18 människor i ett dåd i grannprovinsen Hasakeh. Offren var såväl flyktingar från Deir Ezzor som kurdiska peshmergasoldater.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.