Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 07:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/minst-884-dodsfall-i-coronasmitta-pa-aldreboenden-i-frankrike/

VÄRLDEN

Minst 884 dödsfall i coronasmitta på äldreboenden i Frankrike

2 min 59 sek. Fler än 4.500 dödsfall har registrerats på sjukhus i Frankrike, på torsdagen kom även de första preliminära siffrorna över hur många som tros ha avlidit i covid-19 på franska äldreboenden.

PARIS. Fler än 4.500 dödsfall har registrerats på sjukhus i Frankrike sedan covid 19-pandemins början. Men på torsdagen kom även preliminära siffror över hur många som avlidit i sjukdomen på äldreboenden: minst 884.

Totalt tros alltså fler än 5.300 personer ha avlidit i covid-19 i Frankrike.

Att siffrorna från äldreboenden släpat efter beror i huvudsak på att många av dessa avlidna inte kunnat testas för covid-19. Testkapaciteten i Frankrike har successivt byggts ut, men fram tills för en dryg vecka sedan var det nästan bara patienter som förts till sjukhus och insjuknad personal som testades.

– Nu har vi ett nationellt system på plats för inrapportering även från våra äldreboenden. Hittills har vi 14.638 möjliga eller bekräftade fall av covid-19 på äldreboenden, och 884 dödsfall som är kopplade till det nya coronaviruset, sa Jérôme Salomon, högste hälsoansvarige i Frankrike, på torsdagskvällen.

Siffrorna är preliminära, för enligt Salomon har bara 7.400 av landets totalt 10.600 äldreboenden skickat in rapporter. Mycket talar för att dödssiffran kommer att stiga.

– Vi följer så klart den här situationen mycket noga, sa Jérôme Salomon.

Samtidigt pågår en intensiv kamp för att rädda liv på de franska sjukhusen.

Minst 6.399 får nu intensivvård i Frankrike – och siffran stiger med omkring 400 varje dag. I Parisregionen har många sjukhus allvarliga problem med att hitta nya platser, och bara på torsdagen transporterades ett hundratal svårt sjuka patienter till andra regioner med tåg och helikopter.

Sjukhusen larmar också om att olika läkemedel, och inte minst muskelavslappnande medel, är på väg att ta slut.

– I hela världen har vi samma situation. Förbrukningen av en del läkemedel har ökat med 2.000 procent. Så ja, det stämmer att lagren vad gäller vissa läkemedel som används i intensivvården nu är otillräckliga, sa premiärminister Edouard Philippe på torsdagskvällen.

https://twitter.com/EPhilippePM/status/1245793976755589122

Premiärministern lovade göra allt som står i hans makt för att säkra nya försändelser och inhemsk produktion av läkemedel.

Av de patienter som nu får intensivvård i Frankrike är 35 procent under 60 år, enligt franska myndigheter. Bland dem finns 90 patienter som är under 30 år gamla.

Av de som dör i sjukdomen är andelen äldre mycket hög. Hittills har 83 procent av dödsfallen drabbat personer som varit över 70 år gamla.

Vid klockan 20 på torsdagskvällen applåderade fransmännen i fönstren som de gjort varje kväll de senaste veckorna. Avsikten: att hylla och hedra de arbetare inom vården som sliter dag och natt för att rädda liv och få stopp på epidemin.

Ämnen i artikeln

Frankrike
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt