Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Minst 90 döda i explosion i Kabul

00:46. Många har bekräftats döda och skadade har förts till sjukhus efter att en kraftig bilbomb detonerat i närheten av den tyska ambassaden i Kabul.

Minst 90 personer har dödats och över 460 har skadats av en bomb i en latrinbil nära den tyska ambassaden i Afghanistans huvudstad Kabul, enligt Reuters.
Bland dödsoffren finns många barn och kvinnor.
Myndigheterna varnar för att dödssiffran kan stiga ytterligare. 

Det var under onsdagens morgonrusning vid klockan 8.30 lokal tid en bomb i en latrinbil exploderade nära den tyska ambassaden i Kabul. 

– Det var en bilbomb i närheten av den tyska ambassaden, men det finns flera andra viktiga anläggningar och kontor i området, så det är svårt att säga exakt vad måltavlan var, säger Basir Mujahid, talesperson för Kabulpolisen, till Reuters.

Under förmiddagen steg siffran över döda och skadade snabbt och enligt den senaste uppdateringen är det minst 90 människor som har mist livet och över 460 människor har skadats. Bland dödsoffren finns flera kvinnor och barn.

Anställda vid tyska ambassaden finns bland de skadade och en afghansk vakt har dödats, uppger tyska utrikesdepartementet. 

Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel kallar attacken för ”föraktlig”. Afghanistans president Ashraf Ghani fördömer ”den fega attacken som riktades mot oskyldiga människor, under den heliga månaden Ramadan”, enligt BBC

Franska myndigheter uppger att ambassaden har skadats, men att inga anställda ska vara skadade. 

Afghanska myndighet befarar att döddssiffran kommer att fortsätta att stiga. 

Explosionen var så kraftig att den skapade en flera meter djup krater i gatan, som snabbt färgades röd av blod.

Direkt efter explosionen syntes moln av svart rök över stadens centrum nära presidentpalatset och utländska ambassader. Hus belägna flera hundra meter bort från explosionen skadades enligt Reuters då fönster och dörrar blåstes bort från gångjärnen. Fler än 30 fordon förstördes eller skadades i samband med explosionen, uppger polisen enligt nyhetsbyrån AP. 

Sveriges ambassad ligger knappt en kilometer sydväster om den tyska. Enligt UD ska inga svenska ha drabbats av attacken. 

– All personal på ambassaden är inräknad och ingen har skadats, säger Johanna Westlund på UD:s presstjänst till TT.

Än så länge har ingen grupp tagit på sig dådet.

Talibanerna, som tidigare har utfört attacker i huvudstaden, förnekar all inblandning i onsdagens attack.

På onsdagskvällen släcktes Eiffeltornet i Paris för att hedra offren för attentatet i Kabul.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.