Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/minst-tre-doda-i-tyfonen-faxais-harjningar-i-japan/

Världen

Minst tre döda i tyfonen Faxais härjningar i Japan

Arbetare flyttar undan en skylt som blåst ner av tyfonen Faxai i staden Kamakura. Foto: Jiji Press/AFP

Minst tre dödsoffer, förlamade kommunikationer och en miljon strömlösa blev facit av den våldsamma tyfonen Faxai, en av de kraftigaste som nått Tokyo.

En kvinna i 50-årsåldern i Tokyo dog när hon fångades av tyfonen Faxais orkanvindar och kastades in i en vägg, en 87-årig man i Otaki dog när han fick ett träd över sig medan han försökte röja undan ris och skräp i ovädret, och en 47-årig kraftbolagsarbetare i Yokosuka kollapsade i samband med en reparation och avled senare på sjukhus.

Samtidigt skadades runt 40 personer och nästan en miljon blev strömlösa.

Transportsystemet i den japanska huvudstaden kollapsade sedan det regionala tågbolaget ställt in alla avgångar på grund av tyfonen.

Myndigheterna hade uppmanat nära 400.000 boende i utsatta områden att frivilligt evakuera sina hem.

Vädertjänsten fortsätter att varna för jordskred och översvämningar på grund av de omfattande regnmängderna på runt 300 millimeter i de värst drabbade områdena. Staden Izu har registrerat hela 440 millimeter, varav över 100 föll på en timme.

I ovädrets spår följde på måndagen osedvanligt höga temperaturer. Kvicksilvret nådde 37 grader i Tokyo och 37,9 i Kuwana 25 mil väster därom.

Att cyklonsäsongen befinner sig i sin mest intensiva fas är nu märkbart i de delar av världshaven där tropiska cykloner brukar bildas. I västra Stilla havet kallas dessa oväder tyfoner när vindarna når orkanstyrka.

Faxai bildades den 1 september, rörde sig åt nordväst och uppgraderades efter fem dagar till tyfon.

Vädersnurran tog sikte nästan exakt på huvudstaden Tokyo, dit ovädret nådde natten till måndagen som en relativt liten men intensiv tyfon med vindar på som mest 58 meter per sekund.

En träff av en så stark tyfon har Tokyo inte upplevt på många år. Faxai stannade dock inte länge över land utan böjde av åt nordost, ut över de svalare vattnen i nordvästra Stilla havet, kort efter det att tyfonen härjat i och kring den japanska huvudstaden.

Läs mer: Tyfoner, orkaner och cykloner – så hänger de ihop